Nicolaescu latra la luna * Nici o farmacie nu are medicamente pentru diabetici * Producatorii si spiterii cer timp pentru a se conforma ordinelor ministrului

Desi Ministerul Sanatatii a stabilit ca, de la 1 aprilie, insulina, medicamentele oncologice orale si cele pentru post-transplant pot fi eliberate prin farmacii, ieri, potrivit reprezentantilor Colegiului Farmacistilor din Romania, Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente, Asociatiei Retelelor de Farmacii din Romania si Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente, nici o farmacie din Romania nu era aprovizionata cu aceste medicamente si nici pregatita pentru stocarea si manipularea lor.

Boala lunga

"Ani de zile distribuitorii si farmaciile au sustinut rezolvarea situatiei inumane a bolnavilor cronici care isi procura medicamentele care ii tin in viata in doar cateva spitale. (...) Din pacate, decizia eliberarii prin farmacii a medicamentelor pentru aceste boli cronice, laudabila si salutara altminteri, a fost luata pripit, fara o analiza a situatiei actuale si fara pregatirea si implementarea in prealabil a unor masuri de siguranta pentru pacienti.

In pofida avertizarilor, industria farmaceutica a fost insuficient, in graba si in ultimul moment consultata asupra masurilor luate cu privire la cele trei programe. De aceea, a fost solicitata amanarea cu o luna a intrarii in vigoare a actului normativ care reglementeaza aceste programe, precedata de o pregatire atenta si detaliata impreuna cu toate partile implicate", se arata intr-un comunicat comun al organizatiilor mentionate mai sus.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.