"Cautam bucatar-sef cu studii superioare si cunostinte de management. Oferim 2.400 euro pe luna plus cazare si masa". Cam asa suna una dintre ofertele de munca, postate de angajatorii ciprioti, pe portalul Eures. Aproximativ acelasi salariu le ofera cipriotii si profesorilor universitari "obligatoriu cu doctorat", care vor sa predea la "Cyprus College". Joburile pentru lucratorii romani sunt insa variate: "ingrijitori curatenie" (pentru salarii de 775 euro), soferi (940 euro), asistente medicale (947 euro) etc.

457 de lire cipriote, mai precis, 787 de euro, reprezinta salariul minim pe care il poate primi un ajutor in bucatarie in Cipru, in timp ce salariul unui bucatar-sef ajunge chiar la 1.400 de lire cipriote, adica in jur de 2.400 de euro. Cam acelasi salariu (intre 2.066 si 2.700 de euro) il poate castiga in Cipru si un profesor universitar. Ofertele de munca, postate de catre angajatorii ciprioti pe portalul european al locurilor de munca, Eures, se adreseaza exclusiv cetatenilor romani.

Desi autoritatile din Cipru nu au impus romanilor restrictii pe piata fortei de munca interne, totusi romanii care vor sa munceasca aici pe o perioada mai mare de trei luni trebuie sa obtina un permis de sedere. in baza acestuia, munca e permisa in orice domenii de activitate, iar angajatii romani in Cipru au aceleasi drepturi ca si cetatenii autohtoni (inclusiv salariale).

Potrivit informatiilor postate pe site-ul Agentiei Nationale a Ocuparii Fortei de Munca, www.anofm.ro - sectiunea Eures -, angajatorii ciprioti au trimis in acest moment peste 800 de oferte de locuri de munca pentru romani. Cele mai multe dintre acestea sunt in domeniul gastronomiei, unde se cauta ajutoare in bucatarie, carora li se ofera salarii situate intre 700 si 900 de euro, bucatari, pentru salarii de 1.100 ori 1.500 de euro (in cazul celor specializati in bucataria chinezeasca), ospatari, chelneri, barmani, patiseri, brutari si macelari, care pot primi intre 749 si 1.300 de euro.

Cu exceptia ajutoarelor de bucatar, pentru care singura conditie impusa e cunoasterea limbii engleze, majoritatea posturilor necesita minimum doi ani de experienta pe posturile respective, iar barmanilor li se cere si un certificat "de atestare" in limba engleza. Unii angajatori cer si cunostinte de limba greaca.

Bucatarii, la fel de bine platiti ca si profesorii universitari

Ati inteles bine. Angajatorii ciprioti (restaurante de cinci stele - n.r.) le ofera bucatarilor cu pregatire de specialitate "in stare sa coordoneze o echipa" intre 1.200 si 1.400 de lire cipriote, ceea ce inseamna minimum 2.066 de euro si maximum 2.400 de euro pe luna. in afara acestor conditii, se cere experienta de cinci ani pe un post similar si limba engleza. Cam acelasi salariu este oferit si profesorilor de invatamant superior, care primesc intre 1.200 si 1.600 de lire cipriote, respectiv intre 2.066 si 2.755 de euro lunar. Pentru acestia din urma, angajatorii de "Cyprus College" cer limba engleza, experienta, lucrari de cercetare, publicatii si "obligatoriu" doctorat.

Alte oferte de munca trimise de catre angajatorii ciprioti catre ANOFM sunt pentru "ingrijitori curatenie" si agenti de paza (carora li se ofera 775, respectiv 861 de euro), receptioneri (peste 800 de euro), salvamari cu "diploma de calificare" (869 de euro), soferi profesionisti (940 de euro), asistente medicale "pentru prim ajutor", cu pregatire medie de specialitate (947 de euro), aromoterapeuti si maseuri, absolventi de invatamant tehnic avansat si cu minimum doi ani experienta in domeniu.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.