Incepe o noua saptamina ce aduce noi provocari culturale la Sibiu

Pentru ca traversam Saptamina Mare, o perioada in care romanii se apleaca mai mult decit de obicei spre religie, in capitala culturala europeana se vor organiza o serie de evenimente ce par a deschide si prin arta drumul catre sacru.

Arta religioasa

In Joia Mare, la Biserica Evanghelica va avea loc concertul vocal simfonic "Matthaus-Passion", de Rudolf Lassel. In aceeasi seara, la Sala Thalia, se va concerta "Patimile si Invierea Domnului - Oratoriu Bizantin de Pasti", de Paul Constantinescu. Tot joi, de la ora 17.00, Teatrul "Radu Stanca" din Sibiu va prezenta premiera lui Mihai Maniutiu "Shoah-Versiunea Primo Levi". Piesa este prima dintr-o trilogie evreiasca, urmind ca in curind sa apara de asemenea doua montari inspirate din Vechiul Testament, "Experimentul Iov" si "Ecleziastul".

In toate aceste trei piese, rolul principal il va detine actorul Marian Ralea. Daca "Shoah-Versiunea Primo Levi" reconfigureaza crima nazista, "Experimentul Iov" urmareste ideea de spectacol ca divertisment sacral, teatrul reinventind, in conceptia lui Mihai Maniutiu, mereu alte si alte jocuri in Marele Joc. "Jocuri ale divinitatii. Jocuri cu divinitatea". "Ecleziastul", spune Maniutiu, "este spectacolul ca exorcism, spectacolul ca tentativa de a cauta intelesul si frumusetea acolo unde, in viata, frumusetea si intelesul au abdicat demult."

Expozitii

In aceasta saptamina pot fi vazute multe expozitii de arta plastica: expozitia de sculptura "Gradina", a lui Liviu Mocanu, expozitia de arta plastica "Barbeque", la Cafeneaua artistilor Art Cafe, expozitia personala Marius Vatamanu, la Galeria Art-VO, expozitie "Sibiu - Monumente, oameni, locuri", in Piata Mare, expozitia "The Vacuum Cleaner" , la Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal, expozitia "Sugestione e metafore del colore - il mistero dell infinita della natura", a artistului italian Nino di Luca la Muzeul de Istorie, expozitia de grafica si pictura Sieglinde Bottesch, la Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal si expozitia Victor Vasarely la Muzeul de Istorie. La Biserica Evanghelica continua expozitia "Sacru si profan intr-un oras european (1150-2007)".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.