Motii n-au uitat ce-i aia o rascoala: tocmai ce-au facut una, pentru ca prefectul de Alba vrea sa verifice cum isi taie ei padurile. Asta e a treia napasta ce le vine pe cap, dupa inchiderea minelor si noile reguli veterinare. Cum in Apuseni n-a prins cheag nici o initiativa de dezvoltare pe bani europeni, motii inca se hranesc cu nostalgiile dupa marii rasculati de odinioara.

S-au rasculat acum mai bine de-o saptamina cam la trei sute de moti si-au coborit pina la zidul Prefecturii Alba-Iulia, sa-l ia de guler pe prefect, pentru ca le-a trimis pe cap inspectori sa verifice cum isi taie ei padurile. Din locul de unde a plecat odinioara Horea impotriva unui imperiu, de linga apa imputita a Ariesului, s-a pornit acum impotriva unei prefecturi un nou crai al motilor, Corneliu Olar. El isi zice Bill Clinton si e primar in comuna Horea si tatuc peste motii someri.

"Hotii nu sint motii!"

Olar si cei trei sute de moti s-au oprit la Alba-Iulia, la zidul Prefecturii, sa-l suduie pe prefectul cel tinar de Alba, care le-a trimis pe cap Corpul de Control, sa-i intrebe ce-i cu atitea gramezi de cherestea la marginea drumului. Au fluturat o pinza pe care statea scris "Hotii nu sint motii!", a ridicat fiecare intr-o mina "Carnetul de mot", la indemnul unui reporter de televiziune, au strigat sa vie prefectul, dar au venit jandarmii. Au fentat ei, taranii, amenda de la jandarmi, zicind ca adunarea lor nu se cheama "miting neautorizat", ci doar ce s-or inscris cu tatii in audienta la prefect. De intrat la vorba in birouri au intrat doar o mina de oameni, o delegatie. Nu l-au induplecat pe prefect. Controalele or sa se inmulteasca.

Controlul vazut prin ochii inspectorilor

E al treilea an de cind Corpul de Control al Prefecturii Alba verifica cum se taie padurea in Apuseni. In primavara asta, inspectorii au confiscat aproape 300 de metri cubi de cherestea, cam la vreo 50 de camioane, in valoare estimativa de 150.000 RON. La Albac, Victor Botiza, seful Corpului de Control, a descoperit lemn pe o proprietate a primarului Petru Todea. Primarul le-a interzis inspectorilor accesul si abia dupa citeva zile, cind s-au intors cu mandat de perchezitie semnat de un judecator, acestia s-au apropiat de stivele de cherestea.

"Erau cam 60 de metri cubi, din marcaje nu se intelegea care padurar il marcase, am luat declaratii fiecarui padurar, a reiesit ca nici unul dintre ei nu-l marcase, astfel incit cantitatea a fost confiscata. Pe un alt drum am descoperit o alta gramada nemarcata. Am asteptat 12 ore sa-l revendice cineva, iar cind ne-am intors, disparuse aproape jumatate din cantitate, cam 20 de metri cubi. Bustenii au fost descoperiti pe un alt drum, aveau marcajul dreptunghiular, de legalitate, linga cel triunghiular - de confiscare - semn ca fusesera marcati ulterior, in graba.

O alta cantitate de 28 de metri cubi, confiscata in comuna Horea, a fost predata spre custodie sefului Ocolului Silvic privat, Traian Schiop, dar acesta a refuzat sa semneze procesul-verbal, spunind ca nu poate asigura paza cantitatii. Cind ne-am intors din Horea spre Albac, ne-a blocat drumul un camion cu 70 de moti nervosi in remorca. Au sarit sa ne rastoarne masina", isi spune Victor Botiza pe nerasuflate aventurile sale cu motii.

Motii s-au intors de la miting mai suparati decit la pornire, iar acum stau si tes vorba dupa vorba imprejurul unei beri.

Drujbe si blugi

E pustie piata de la Cimpeni, centrul istoric al motilor, la 120 de kilometri de Alba-Iulia. E intiia primavara in care nu mai vezi femei rasturnindu-si desaga de urda pe mesele de piatra, au disparut si mosnegii cu vorba putina, ca niste vietati in prelungirea unor ciubere de lemn. In vremurile plasticului si-ale noilor norme sanitar-veterirare, la Cimpeni nu mai coboara din muntii Apuseni nici un Avram Iancu. Se scurg inspre oras doar navetistii in autobuze si rumegusul pe apa Ariesului. Azi, in piata din Cimpeni se vind casetofoane chinezesti, blugi, multi blugi, si scule de taiat padurea. S-au inchis minele, fabricile, s-au inchis tirgurile de vite, abatoarele. Le-a ramas motilor doar padurea.

In centrul comunei Horea intilnesti pilcuri de oameni chiar la ceasul prinzului, care era altadata lasat muncii. Somaj oficial, 13,5%.