Regizorul rus Nikita Mihalkov este invitatul de onoare la cea de a treia editie a Festivalului International de Film “B-EST”, care se va desfasura la Bucuresti intre 14 si 21 aprilie.

Cunoscut ca "Spielberg al Rusiei", Nikita Mihalkov va deschide editia din acest an a festivalului cu filmul "Soarele inselator" (Oscar pentru Cel mai bun film strain, 1994). De asemenea, Mihalkov va fi prezent si la proiectiile filmelor "Statski Sovetnik" (2005, producator si actor) si "Barbierul din Siberia" (1998), pelicule alese la sugestia cineastului.

El va raspunde intrebarilor publicului intr-o sesiune speciala gazduita de festival, si, totodata, va sustine la Bucuresti un master-class cu tema "Regizorul in 2 ipostaze - in afara filmarii si la cadru", la care vor putea asista studenti la institutele de teatru si film, critici, oameni de cinema.

Regizor, actor, scenarist si producator, una dintre cele mai puternice personalitati artistice ale cinematografului rus, Mihalkov este remarcabil pentru usurinta cu care trece de la filmul de epoca la cel inspirat din contemporaneitate, de la scenariul original la ecranizare, de la fictiune la documentar, de la poezie la grotesc.

A regizat, printre altele, peliculele: "Piesa neterminata pentru pianina mecanica" (1977, Marele Premiu de la San Sebastian), "Oci Ciornie" (1987, Nominalizari la Premiile BAFTA, Palme d’Or Cannes, Cesar). "Aproape de Eden" (1991, Leul de aur la Venetia, Nominalizat la Oscar, Nominalizat la Cesar), "Soarele inselator" (1994, Oscar, Nominalizat la Premiile BAFTA, Marele Premiu al Juriului la Cannes). Filmografia selectiva ca actor include: "Un cuib de nobili" (1969, regia Andrei Konchalovsky), "Sclava iubirii" (1976, regia Nikita Mihalkov), "Piesa neterminata pentru pianina mecanica" (1977, regia Nikita Mihalkov), "Gara pentru doi" (1982, regia Eldar Ryazanov), "Soarele inselator" (1994, regia Nikita Mihalkov), "Revizorul" (1996, regia Sergei Gazarov), "Statski Sovetnik" (2005, regia Filipp Yankovsky).


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.