Un proiect legislativ care interzice promovarea si vanzarea produselor nesanatoase in unitatile scolare ar putea deveni lege in toamna acestui an scolar

Cateva sute de parinti clujeni, nemultumiti de faptul ca firmele de fast food isi promoveaza nestingherite produsele in scoli si gradinite, au cerut ajutorul parlamentarilor pentru elaborarea unui proiect de lege care sa interzica vanzarea produselor de acest gen in incinta unitatilor de invatamant. Proiectul va intra in dezbaterea parlamentului si prevede sanctiuni care pot ajunge pana la 50.000 de lei.

In prezent, peste 30% din copiii din tara noastra sufera de obezitate. Nutritionistii romani spun ca greselile alimentare reprezinta una dintre principalele cauze ale exploziei numarului de copii supraponderali.

Trist este faptul ca, de cele mai multe ori, parintii sunt cei care isi duc copiii in fast-fooduri sau le inlocuiesc "pachetelul de acasa" cu bani. Astfel, copiii sunt tentati sa aleaga chipsurile, napolitanele sau hamburgerii, produse gustoase si prezentate intr-un mod atragator, dar foarte nesanatoase, in detrimentul fructelor si legumelor.

"Chiar daca ofera o senzatie de satietate pe moment, aceasta dispare imediat, iar organismul cere o noua gustare dupa un timp scurt. Elevii se pot simti obositi si isi pierd concentrarea in timpul orelor de curs. in plus, cantitatea crescuta de zahar, existenta in alimentele de tip fast- food, are efecte negative si asupra dintilor in formare ai copiilor.

Pe de alta parte, niciunul dintre acestea nu contine necesarul de vitamine si minerale, esentiale pentru cresterea armonioasa a copilului", explica prof. Mariana Graur, presedintele Societatii Romane de Nutritie. Medicul Mariana Graur a contribuit la elaborarea proiectului de lege, impreuna cu deputatii Mircia Giurgiu si Petru Movila. Potrivit prof. Graur, pe rafturile magazinelor aflate in incinta sau proximitatea scolilor ar trebui sa se regaseasca iaurturi, apa minerala si fructe.

Ministerul Educatiei si Cercetarii sustine, la randul lui, aceasta initiativa. "Daca asa au decis specialistii in nutritie, noi nu putem decat sa fim de acord cu ei", ne-a declarat Daniel Tomoni, de la biroul de presa al MEdC.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.