Salariile angajatilor din pozitii medii si joase din Romania vor creste in perioada urmatoare pentru a recupera diferentele semnificative fata de nivelurile din statele europene, potrivit datelor companiei de servicii de recrutare Human Capital Solutions (HCM). "Salariile angajatilor de pe pozitii medii si joase din Romania reprezinta 30-40% din nivelul mediu din Europa.

In acelasi timp, salariile managerilor de top cresc prea repede, depasind nivelurile din Europa", a declarat, joi, Sotiris Karagkiozidis, partner in cadrul HCM, la un seminar pe tema pietei fortei de munca organizat de Ziarul Financiar. In opinia sa, in viitorul apropiat salariile angajatilor de pe pozitiile medii si joase vor creste, recuperand astfel diferentele mari fata de nivelurile din Europa.

El a aratat ca un alt fenomen intalnit pe piata fortei de munca este marja salariala foarte mare pentru anumite pozitii. Pe termen mediu, insa, previziunile companiei de servicii de recrutare apreciaza ca aceste marje se vor reduce, cel putin la nivelul companiilor multinationale. Schimbarea prea des a locului de munca la nivelurile medii din companie, ceea ce arata un nivel redus al loialitatii pe acest segment al angajatilor, este un alt neajuns identificat pe piata muncii.

Totodata, cererea pentru forta de munca este in crestere, odata cu infiintarea de noi societati si sosirea firmelor straine. "Cand am venit acum sase ani in Romania aveam candidati si gaseam foarte greu companii. In acest moment, sunt prea multe companii si putini candidati.

Aceasta situatie se va schimba in urmatorii 2-3 ani, cererea companiilor se va reduce, dar vor creste pretentiile. In plus, vom vedea in perioada urmatoare forta de munca din ce in ce mai calificata care va intra pe piata", a apreciat Karagkiozidis. Pe de alta parte, directorul de resurse umane in cadrul grupului austriac Erste, Rupert Dollinger, a afirmat ca in prezent pe piata fortei de munca din Romania exista o competitie acerba, in special pe piata serviciilor financiare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.