O coroana de aur datand din secolul al IV-lea inainte de Hristos va fi prezentata joi publicului la Muzeul National de Arheologie al Greciei.

Obiectul a revenit pe pamant grecesc dupa mai multi ani ani de dispute intre autoritatile de la Atena si un muzeu din Statele Unite.

Dupa cum transmit corespondentii BBC restituirea coroanei face parte dintr-o campanie mai larga menita sa repatrieze comorile arheologice grecesti raspandite prin muzee din alte tari.

Revenita acasa coroana este una dintre cele mai apreciate comori ale Greciei.

Este confectionata din flori si frunze de aur atasate de o banda tot de aur cu diametrul de aproximativ 30 de centimetri.

Arheologii estimeaza ca a fost fabricata dupa moartea lui Alexandru cel Mare si era purtata cu ocazia unor ceremonii.

Coroana a fost cumparat de muzeul Getty din Los Angeles de la un comerciant elvetian de obiecte de arta in 1993 pentru putin peste un milion de dolari.

Americanii au acceptat cu greu sa o returneze si numai dupa ce au fost convinsi ca obiectul a fost exportat ilegal.

Acum Grecia spera sa reintre in posesia altor obiecte arheologice.

Atena insista mai ales pentru retrocedarea unei fresce antice aflate la British Museum in Londra.

Grecia sustine ca fresca a fost furata de un englez la inceputul secolului XIX insa British Museum afirma asupra faptului ca obiectul a fost cumparat legal de la reprezentanti ai Imperiului Otoman in componenta caruia se afla Grecia la acea vreme .


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.