Celebrul Stradivarius Elder Voicu este expertizat azi de comisia de specialisti, numita de ministrul culturii, Adrian Iorgulescu. Analizarea viorii se face doar de experti romani, la sediul Muzeului National de Arta.

Conform declaratiei violonistului Gabriel Croitoru, astazi se stabileste daca vioara Stradivarius Elder Voicu este originala sau nu. Instrumentul urmeaza sa fie expertizat de o comisie formata doar din specialisti romani, contrar a ceea ce s-a zis pana acum, si anume ca din echipa vor face parte si experti straini. Comisia de specialisti romani va da rezultatul expertizarii viorii pana pe 10 aprilie.

Comisia este formata din violonistii Stefan Gheorghiu si Gabriel Croitoru, lutierul Pavel Onoaie, expertul in patrimoniu mobil Cristian Cezar Marin si reprezentanti de la Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) si Muzeul de Arta.

Nu s-au mai dorit experti straini

Membrilor comisiei le revine sarcina de a atesta autenticitatea viorii, predate de catre Fundatia Internationala "Ion Voicu" Muzeului National de Arta al Romaniei, ca fiind vioara Stradivarius Elder, datand din 1702.

In urma cu noua zile, Adrian Iorgulescu, ministrul culturii, era in cautare de lutieri din strainatate pentru a realiza expertiza Stradivariusului. La acea data, Iorgulescu ii nominalizase, ca facand parte din echipa, pe lutierul Pavel Onoaie din Cluj, un alt lutier din Reghin, pe violonistii Gabriel Croitoru si Stefan Gheorghiu si anunta ca isi mai doreste doi specialisti de peste hotare.

"Vom chema si doi experti din strainatate sa ne lumineze cu expertiza lor", spunea atunci Iorgulescu. Acum, se pare, insa, ca s-a razgandit si considera ca romanii sunt de-ajuns. Si dirijorul Cristian Mandeal, dar si violonistul si profesorul Stefan Gheorghiu declarau, in cursul lunii martie, ca o expertiza serioasa a viorii nu se poate face in Romania, ci doar la Londra sau Paris.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.