In aceasta seara, la ora 20.00, va incepe prima gala dedicata industriei de film din Romania: Premiile Gopo 2007, organizata de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc, un eveniment care va celebra anual valorile cinematografiei autohtone.

Prima editie, care se va desfasura la Palatul Bragadiru, va fi transmisa in direct de TVR 1, si este organizata la 50 de ani dupa ce Ion Popescu Gopo a primit celebrul Palme D’Or la Cannes.

Regizorul Lucian Pintilie va fi distins cu Trofeul Gopo pentru Intreaga Opera, premiu care doreste sa celebreze unul din cei mai importanti cineasti romani din toate timpurile, sa faca o reverenta meritata unei cariere de exceptie, precum si sa puncteze sprijinul aratat tinerei generatii de cineasti romani, pe care Pintilie i-a sustinut in momente esentiale ale carierei lor.

Regizor de film, teatru, opera, scenarist, actor si publicist, Lucian Pintilie a reprezentat cu succes cinematografia noastra la importante festivaluri de film internationale: Cannes, Venetia, Berlin, a luptat cu cenzura comunista si a invins in pofida regimului politic ostil si a prejudecatilor vremurilor. Printre peliculele sale de referinta se numara : "Balanta" (1991) "Reconstituirea" (1968), "De ce trag clopotele, Mitica?" (1982), "Terminus Paradis" (1998), "Prea tarziu" (1996), "Dupa-amiaza unui tortionar" (2001), "Niki Ardelean, colonel in rezerva" (2003) si "Tertium non datur" (2006).

La categoria Cel mai bun lungmetraj se vor lupta pelicule realizate anul trecut de regizori care au obtinut consacrarea fie cu filmul de debut, fie cu a doua pelicula: "A fost sau n-a fost" de Corneliu Porumboiu, "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" de Catalin Mitulescu, "Hartia va fi albastra" de Radu Muntean si "Legaturi bolnavicioase" de Tudor Giurgiu. La categoria Cel mai bun regizor au fost nominalizati: Catalin Mitulescu, Corneliu Porumboiu, Radu Muntean si Ruxandra Zenide - pentru "Ryna".

Pe langa cei 50 de nominalizati, printre invitatii acestei prime editii se numara: Medeea Marinescu (Maria Mirabela din productia omonima semnata de Ion Popescu Gopo in anul 1981), Victor Rebengiuc, Oana Pellea, Florin Piersic Jr, Maria Dinulescu, Nae Caranfil, Alexandru Papadopol, Daniela Nane, Mihai Calin, Lia Bugnar, Dragos Buhagiar, Irina Schrotter, Andreea Raicu, Tania Popa, Dan Chisu, Catinca Roman si multe alte personalitati din cinematografie si show-biz. Gazda Premiilor Gopo va fi realizatorul tv Catalin Stefanescu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.