George C. Scott a castigat un Oscar in 1970 si a intrat in istorie drept primul actor care a refuzat premiul Academiei Americane de Film. Avea o problema cu contextul politic si cu ceremonia in sine si nu a vrut sa fie prezent in sala si nici sa ia acasa statueta.

Doi ani mai tarziu si Marlon Brandon a avut aceeasi reactie; ba mai mult, a trimis o cetateanca obisnuita, indianca, Sacheen Littlefeather, sa ia premiul. De atunci, diversi nominalizati au ocolit ceremonia sub o forma sau alta, au criticat nominalizarile sau castigatorii, dar niciunul, niciodata, de-a lungul celor 75 de ani, n-a zis "retrageti-mi nominalizarea, nu vreau sa fiu jurizat de X sau de Y".

Se intampla insa in Romania, la premiile UNITER (reducem proportiile, pastrand contextul, America e mai mare, iar Academia mult mai influenta decat UNITER-ul). De la anuntarea nominalizarilor, cum trece o saptamana, cum mai apare cineva care zice ca isi retrage nominalizarea ori ca se retrage din competitie.

Primul a fost Vlad Ivanov (pe care l-am vazut in Frimiturile Liei Bugnar si mi-a placut foarte mult, e un actor absolut genial). Vlad Ivanov crede ca rolul sau din spectacolul Elizaveta Bam e principal, deci nominalizarea pentru rol secundar e gresita, iar munca lui nu e apreciata corect.

Mai apoi a fost echipa de critici suparati pe Alice Georgescu, care si-a spus parerea proasta despre activitatea lor, precum si despre o piesa din competitie (Iubirea fedrei) inainte de a fi numita in juriu. Asa ca, toti nominalizatii la sectiunea critica vor sa-si retraga nominalizarea sau, pentru ca sunt mai influenti, sa o "retraga" pe doamna Georgescu din juriu. Saptamana asta a venit Andrei Serban (pentru care am un mare respect si caruia ii datorez faptul ca merg la teatru) care e suparat ca domnul Ion Cojar (alt membru al juriului) a facut aprecieri negative la adresa piesei Purificare, fara sa o fi vazut, si ca doamna Alice Georgescu a scris o cronica proasta pentru aceeasi piesa. Prin urmare, crede ca are deja doua voturi impotriva; din cinci posibile.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.