Marele regizor roman Alexandru Tatos ar fi implinit in aceasta luna 70 de ani. Cel care spunea premonitoriu ca “o cariera artistica e ca o cursa de maraton care se incheie o data cu sfarsitul vietii celui in cauza” a disparut prematur in 1990.
Debutul sau a insemnat - in 1976 - si unul dintre cele mai bune filme romanesti din istoria cinematografului nostru destul de sarac: "Mere rosii", cu Mircea Diaconu, pe un scenariu de Ion Baiesu. S-a nascut atunci si o colaborare fructuoasa, pentru inca patru filme, cu operatorul Florin Mihailescu.

In 1980 este lansata o alta productie de exceptie: "Duios Anastasia trecea", ecranizarea nuvelei lui D.R. Popescu, interpreti fiind Amza Pellea si Anda Onesa. Capodopera lui Tatos ramane insa "Secvente" (1982), film-program, deloc pe placul cenzurii, la fel ca si urmatorul, "Intunecare".
Ultima creatie apare postum, in 1991, fiind dusa la capat de operatorul Vivi Dragan Vasile: "Cine are dreptate?". In 1994 este editat volumul "Pagini de jurnal", ingrijit de Liana Molnar Tatos, sotia artistului care se confeseaza.
In aceasta luna, la Cinemateca Romana sunt programate titlurile de mai sus, cele mai importante ale creatiei lui Alexandru Tatos - una sub semnul conditiei intelectualului/artistului, intr-o perioada dur-realista, a comunismului.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.