Am imprumutat din industria viticola caracterizarea din titlu, pentru ca ea imi pare foarte potrivita pentru romanul de astazi. Intr-adevar, Anne Tyler preda lectii de (ampla) respiratie a naratiunii, fara nici un aer didactic.
Proza sa este densa, consistenta, cu o textura deasa, dar nu rezistenta la citire, invirtejindu-se in jurul personajelor. Sint, deja, suficiente romane in literatura nord-americana care se ocupa de cresterea si decaderea unei familii, pretext pentru, de fapt, surprinderea societatii contemporane pindita de maladii noi, de seisme impredictibile. Autoarea "Lectiilor", un nume din primul rind, de pe primul raft al scriitorilor americani de azi, are o mare putere de observatie pe care o converteste in pagini surprinzatoare, iar ceea ce pare detaliu marunt ajunge sa capete, in scrisul ei, putere si semnificatie de simbol. O admirabila lectie de scris ne procura o impeca-bila placere a lecturii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.