Un nou film romanesc pe ecrane, un nou esec ce califica un regizor pentru o pozitie in generatia expirata.

"Ticalosii", regia Serban Marinescu, e o pelicula ce aduna toate cliseele postdecembriste intr-o ora si jumatate: afaceri dubioase, oligarhi, jocuri de interese, Revolutia tradata, politicieni verosi ce n-au mama, n-au tata si sint gata oricind sa sara dintr-o barca in alta, oameni de afaceri ce maninca icrele negre cu o lingura de neam prost si isi iau de neveste dive din corpul de balet al Operei, petreceri cu lautari, peste toate plutind mereu vie si vivace teoria conspiratiei.

Lectie de morala marca Dinu Sararu

Un film ce promite sa scoata la iveala adevaruri, dar nu reuseste decit sa reincalzeasca o supa rinceda. Si, ca intotdeauna, cei care striga "Prindeti hotii!" sint exact hotii insisi. Pentru ca filmul se bazeaza pe romanul lui Dinu Sararu "Ciocoii noi cu bodyguard", un Dinu Sararu care, suparat, probabil, ca a ramas fara "coledzi"-ul de la Teatrul National si fara fondurile care ii alimentau generos fundatia "Niste tarani", ataca la baioneta afacerile, politicienii si coruptia, de parca toate acestea ar fi fost inventate ieri. Filmul are o distributie cum rar se vede: Stefan Iordache, Dorel Visan, Razvan Vasilescu, Horatiu Malaele, Mircea Diaconu, Gheorghe Dinica, Mircea Albulescu, toti actori care nu pot da rateuri nici daca isi spun replicile in somn. Si, cu toate acestea, un film nu se tine doar prin actori, chiar daca toti cei enumerati mai sus au deja un inceput de statuie.

Un prim-ministru cam hollywoodian

Malaele il interpreteaza pe primul-ministru al Romaniei, un prim-ministru care vrea sa scape, pe de o parte, de opozantul sau, un general comandant al Garzii Financiare, si, pe de alta parte, de afaceristul Dandu Patricianul, ce finantase atit puterea, cit si opozitia. Nimic nu-l retine pe acest prim-ministru: planteaza camere de luat vederi in apartamentele dusmanilor si la circiumile unde acestia isi fac veacul, trimite mascatii si canalele tv peste afacerist, il aresteaza, pentru intimidare, pentru ca, dupa numai o zi, la interventia Presedintelui, un bunicut (sau, poate, o bunicuta) ce pare ca nu stie nimic din boacanele facute de nepoteii sai, il elibereaza.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.