Mii de persoane se folosesc de boli inchipuite, de accidente inexistente, precum si de alte asemenea „artificii" pentru a putea beneficia de pensii medicale

Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca (INEMRCM), aflat in subordinea Casei Nationale de Pensii si alte Asigurari Sociale (CNPAS), descopera anual mii de persoane care isi cumpara cu bani grei dosarele de pensionare pe caz de boala.

Numarul lor poate fi cunoscut cu exactitate doar in urma verificarilor facute prin sondaj de INEMRCM. O parte a dosarelor medicale de invaliditate sunt controlate prin sondaj. Dintre acestea, o parte sunt verificate prin internare in institut, insa cele mai multe internari se fac la solicitarea medicilor experti ai asigurarilor sociale din teritoriu.

In 2006 au fost depistati 2.000 de falsi pensionari pe caz de boala. si cum pensia medie de invaliditate este mica, aproximativ 400 RON, multi dintre ei o rotunjesc muncind la negru. 9.420 de persoane au fost internate anul trecut la INEMRCM. Dintre acestea, 2.849 au fost supuse investigatiilor in vederea evaluarii capacitatii de munca, alte 6.137, pentru verificarea deciziei de pensionare, potrivit datelor puse la dispozitie de CNPAS.

Din cele 2.849 cazuri de propunere la pensie de invaliditate evaluate in institut la solicitarea medicilor experti din teritoriu, 58% nu prezentau afectiuni invalidante la momentul internarii, fiind respinse de la incadrarea in grad de invaliditate. De precizat ca propunerile de pensionare pe caz de invaliditate sunt facute de medicii specialisti din reteaua curativa. Dintre cei 6.137 pensionari de invaliditate verificati in INEMRCM , in 32% din cazuri s-a constatat redobandirea capacitatii de munca.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.