Criticii literari estimeaza: peste 50 de ani, romanele vor fi scrise on-line, de autor colectiv

Tiparitura pierde teren. Viteza de circulatie a informatiei micsoreaza volumul lecturii, la nivel global. Tehnologia impinge literatura pe suporturi digitale. Tinerii incep sa abandoneze slova scrisa pe hartie. Ce nu e virtual, pare plictisitor. incotro se indreapta literatura? Cum va arata, peste 10, 20 sau 50 de ani?

E-book-ul si internetul vor transforma cartea tiparita in istorie? Din punct de vedere stilistic si tematic, ce mari metamorfoze s-ar putea produce? Vor cauta scriitorii feed-back-ul imediat, on-line? Literatura hypertextuala, textul virtual, creat in principal din cuvinte-linkuri (conexiuni catre alte informatii) isi va instaura dominatia? Vine noua literatura de pe bloguri?

Romane intr-o limba unica

Criticul literar Bogdan Cretu, colaborator al revistei "Adevarul literar si artistic", considera ca "literatura nu este ascetica, ci se lasa influentata de mersul epocii, de ideologiile, mentalitatile, progresul ei". "Probabil ca cei care vor cauta cu orice pret succesul se vor adapta, vor scrie pentru un public cat mai larg, si intr-o limba de circulatie (engleza, cel mai probabil). Vor disparea diferentele specifice, totul pentru o cat mai larga audienta. Nu cred ca va disparea cartea de hartie, caci ea favorizeaza o lectura mai comoda si da satisfactii amorezatilor incurabili de literatura".

Poezia, exilata din agenda lecturii

Criticul Bogdan Cretu intuieste putine mutatii tematice: "Traim intr-o lume din ce in ce mai grabita, cititorul obisnuit pretinde satisfactii garantate in timp record; romanul se va reintoarce, probabil, la povestea directa, cat mai simpla, percutanta. Temele nu au cum sa ramana decat cele cateva, mari, de cand lumea: iubirea, confruntarea cu moartea, vinovatia, raportarea la transcendent, caci ele sunt general umane, iar, in afara unor cutume, reflexe, omul nu se poate schimba afectiv. Se va citi, din pacate, din ce in ce mai putina poezie (rezervata cunoscatorilor), romanul va iesi in intampinarea publicului si se va comercializa. Concurenta lui e aspra: tot ce inseamna divertisment oferit de televiziune, internet etc".

Exegetii din industria on-line

Tinerii care fac viitorul de pe acum, scriind cronici literare numai on-line, fac propriile estimari. Exegetii de pe www.bookblog.ro cred ca viitorul literaturii sta la mila tehnologiei: "Probabil ca bibliotecile cat peretele, cu sute si mii de volume, vor ramane doar o pasiune a excentricilor", considera coordonatorul celui mai bun blog de cultura, votat la ultima editie Roblogfest. Andrei Rosca estimeaza ca "ar putea exista doua tipuri de literatura. Ceea ce astazi ar intra in categoria beletristica, peste 15 ani va avea un corespondent pe suport digital, sub forma unor romane colective, scrise de comunitati de zeci sau sute de oameni, din zona de on-line. O a doua categorie ar putea fi reprezentata de asa-numita literatura hypertextuala. "Cartile" de specialitate cred ca s-ar plia foarte bine pe acest model. Practic, cartea ar putea fi doar o fraza hypertextuala (avand linkuri pe 90% dintre cuvinte), cititorul putand aprofunda fiecare dintre termenii folositi in acest "cuprins" al cartii, termeni absolut necesari pentru a intelege fraza hypertextuala", spune Andrei Rosca. "imi place sa cred ca literatura viitorului va continua sa fie de buna calitate, fapt dovedit de ultimele aparitii pe piata, creatori tineri cu un stil proaspat", spune si Cristina Teodorescu, de la bookblog.

Lupta cu cenzura electronica

Gabriel Adrian Mirea, care isi publica textele tot pe bookblog, considera ca peste 50 de ani s-ar putea ajunge la "o lupta cu forme de cenzura electronica, literatura scrisa pentru mobile si PDA-uri. Probabil ca va fi o ofensiva a lingvistilor romani contra imprumuturilor tot mai numeroase din alte limbi. Exista deja mai multe Romanii neologice in functie de locul unde s-a dus romanasul de rand la lucru. Tematic, diversitatea va fi probabil mai mare decat cea de acum. Exista sau vor exista o suita de tipuri din realitate, inca neluate in seama de scriitori. Dar temele nu evolueaza, ci motivele, ideile, unghiurile de abordare. Se va scrie altfel tot despre iubire, tradare, tristete".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.