Inainte de organizarea concursului national in urma caruia vioara Stradivarius Elder Voicu, care a intrat, de vineri, in posesia statului roman, va fi acordata unui tanar roman, instrumentul trebuie expertizat. Aceasta operatiune poate costa peste 150.000 de euro, dupa cum a estimat violonistul si profesorul Stefan Gheorghiu.

El a mai declarat ca romanii nu pot face o analiza completa a viorii, deoarece nu o cunosc, si ca Londra sau Paris sunt solutii viabile ale expertizei. De aceeasi parere este si Cristian Mandeal, directorul Filarmonicii "George Enescu".

Croitoru va face si el parte din comisia care va analiza vioara

Secretarul general al Ministerului Culturii a declarat, insa, ca vioara Stradivarius nu va fi nicidecum expertizata in afara granitelor tarii, pentru ca nu poate fi transportata fara o asigurare, care se incheie pe baza unei evaluari. Adrian Iorgulescu a anuntat ca vioara va fi analizata de o comisie mixta, formata din lutierul Pavel Onoaie, violonistii Gabriel Croitoru si Stefan Gheorghiu si de unul sau doi lutieri din strainatate.

Statul roman trebuie sa plateasca asigurarea viorii

"La expertiza i se determina autenticitatea, apoi valoarea si apoi i se fixeaza o suma de asigurare, pentru ca nimeni nu poate umbla in spinare, intr-un toc de vioara, cu un milion de dolari fara sa fie asigurati", a explicat Mandeal. Directorul Filarmonicii "George Enescu" a spus si ca, in Romania, doar statul are "forta financiara" pentru a plati asigurarea Stradivarius-ului.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.