Capote vs Vidal

Capote si Vidal au declansat conflictul care avea sa nu se termine niciodata in anii '40. Vidal i-a reprosat atunci lui Capote: "cum poti sa spui ca esti talentat, daca ai scris la 23 de ani o singura carte? Eu am scris trei carti si am doar 22 de ani". Cei doi s-au insultat ani de zile, iar o tentativa de impacare a lui Capote in 1969 s-a soldat cu un esec. Cand Capote a murit, replica lui Vidal a fost: "iata o miscare buna pentru cariera sa", iar in memoriile sale Vidal l-a numit pe Capote "un mincinos patologic".

Nabokov vs Wilson

Nabokov, autorul Lolitei, si criticul Edmund Wilson s-au certat dupa o prietenie care a durat 25 de ani. Disputa celor doi a pornit de la traducerea unei fraze din Evgheni Oneghin a lui Puschin. Cei doi s-au intalnit prima data in SUA, dupa ce Nabokov plecase de la Paris. Wilson a introdus operele prietenului sau editorilor americani. In scrisorile pe care si le trimiteau, ei isi spuneau Bunny si Volodea. Insa atunci cand criticul nu a fost de acord cu traducerea lui Nabokov, prietenia celor doi s-a transformat intr-un conflict public. Lui Wilson nu i-a placut nici Lolita, fapt care, conform biografului lui Wilson, a fost de fapt motivul conflictului celor doi. Cu toate acestea, Nabokov nu a vorbit niciodata urat despre fostul sau amic.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.