Istoria literaturii musteste de enigme ramase neelucidate.Care este teoria centrala a tratatului despre comedie scris de Aristotel, carte din care nu a mai supravietuit nici o copie? Care este odioasa crima comisa de poetul roman Ovidiu ce a condus la exilarea sa in portul Tomis? De ce purta Mark Twain un costum alb in mijlocul iernii? Cat de bun era romanul nepublicat al lui Ernest Hemingway, care i-a fost furat dintr-o valiza in Gara din Lyon?

Raspunsul la aceste intrebari nu-l vom afla probabil niciodata. Exista insa si situatii fericite. Unul din cele mai mari mistere din istoria literaturii contemporane a fost elucidat, dupa 30 de ani. Adevaratul motiv care i-a determinat pe Gabriel Garcia Marquez si Mario Vargas Llosa sa nu-si mai vorbeasca atata amar de vreme a fost dezvaluit un fotograf, care a imortalizat "ochiul vanat" al scriitorului columbian.

Speculatii

La mijlocul anilor '70, frumoasa prietenie ce ii lega pe cei doi titani ai literaturii sud-americane s-a transformat subit in ceea ce avea sa devina cea mai lunga cearta din istoria literaturii contemporane. Motivul a ramas pana in urma cu cateva zile necunoscut, pentru ca protagonistii au refuzat categoric sa discute pe aceasta tema. Relatiile dintre cei doi fusesera atat de apropiate incat Garcia Marquez i-a fost nas de botez lui Gabriel, unul din fiii lui Vargas Llosa.

De-a lungul anilor au existat nenumarate speculatii cu privire la motivele care au transformat doi buni prieteni in inamici. "Multa lume a crezut ca s-au certat din cauza orientarilor politice diferite", scrie un ziar sud-american. Este cat se poate de adevarat ca Garcia Marquez (a carui capodopera "Un veac de singuratate" a fost vanduta in zece milioane de exemplare) este un simpatizant declarat al stangii, in timp ce fostul sau foarte bun prieten, Vargas Llosa, s-a lepadat de dragostea pe care i-o purtase in tinerete lui Fidel Castro si a devenit un politician de dreapta. In 1990, Llosa a candidat, din partea fortelor de dreapta, la presedintia tarii sale natale, Peru, dar a pierdut categoric in fata lui Alberto Fujimori.Si totusi nu optiunile politice diferite au cauzat disputa dintre celor doi.

Altii au ajuns la concluzia ca nu putea fi vorba decat despre invidie pentru ca, desi Vargas Llosa si-a pus semnatura pe o serie de capodopere precum "Orasul si cainii", "Casa Verde", "Matusa Julia si condeierul" sau "Conversatie la Catedrala", el nu s-a bucurat niciodata de prestigiul international al lui Marquez. "Un veac de singuratate" este unanim privita ca un roman de referinta al secolului XX, iar Marquez este considerat unul din cei mai mari scriitori din toate timpurile.Si totusi nu din aceasta cauza se dusmanesc de 31 de ani.

O femeie

In realitate, motivul pentru care cei doi titani refuza sa-si vorbeasca de atata amar de vreme este o femeie.

Ziarul mexican "La Jornada" a publicat in urma cu cateva zile un articol intitulat "La terrifica historia de un ojo morado" (Groaznica poveste a Ochiului Negru), insotit de doua fotografii in care Garcia Marquez apare cu vanatai in jurul unui ochi si lovit la nas. Autorul celor doua imagini, Rodrigo Moya, un prieten apropiat al autorului columbian, dezvaluie motivele care au dus la destramarea unei frumoase prietenii care-i lega pe cei doi scriitori de geniu. Moya a realizat cele doua fotografii in 1976, dar le-a tinut pana acum "sub cheie". A decis ca publicarea lor sa coincida cu aniversarea lui Marquez, care a implinit pe 6 martie venerabila varsta de 80 de ani. Si s-a hotarat sa spuna intreaga istorie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.