Autoritatea Nationala pentru protectia Consumatorilor a inchis la sfarsitul saptamanii 31 de firme, printre care si cinci restaurante ale unor mari hoteluri din Bucuresti care nu aveau spatii speciale pentru fumatori si nefumatori.

Ele vor fi redeschise dupa ce vor remedia neregulile depistate.Totodata, in doar doua zile au fost aplicate amenzi de aproape 900 de milioane de lei vechi.

UE - zona libera de fumat

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Marian Zlotea, spune ca - in general - proprietarii de restaurante, baruri si cafenele au luat masuri pentru aplicarea legii privind interzicerea fumatului in locurile publice.Din cele 75 de firme controlate in ultimele doua zile, s-au gasit nereguli la 31. insa, ce ar trebui sa se faca concret in baruri si restaurante pentru a fi in legalitate.Marian Zlotea spune ca "ar trebui sa existe o delimitare clara prin care fumul sa nu patrunda in spatiul pentru nefumatori".

Pentru fumatori legea privind prevenirea efectelor consumului de produse din tutun - care prevede limitarea spatiilor destinate fumatorilor - este greu de respectat. si cum cei mai multi dintre clientii barurilor si restaurantelor sunt fumatori, proprietarii localurilor incearca sa-i atraga printr-o aplicare nu foarte stricta a legii.Insa, lipsa spatiilor speciale pentru fumatori se sanctioneaza cu amenzi intre 10 si 50 de milionae lei vechi, precum si cu inchiderea temporara a localului. Legea este in vigoare de trei ani, dar de-abia de la inceputul acestui an s-au luat primele masuri. De curand, fumatul a fost interzis in trenuri si in mall-uri.

In Romania, statisticile arata ca 40% din populatie fumeaza. Procentul este considerat ingrijorator de ministerul sanatatii, mai ales ca o parte importanta din acest procent o reprezinta tinerii.Campaniile antifumat organizate in Romania nu au avut prea mare impact. La inceputul lunii, insa, Comisia Europeana a lansat o campanie impotriva fumatului, cu scopul de a face din intreg spatiul Uniunii Europene o zona libera de fumat, pana in 2009.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.