Pentru respectarea normelor europene de Asigurari, fumatorii isi vor plati scump viciul

Ministerul Sanatatii va propune Guvernului mai multe masuri privind reducerea efectelor nocive ale fumatului, in special in randul minorilor, precum si pentru cresterea veniturilor in acest sector. "Noi suntem in cautare de resurse suplimentare pentru Sanatate. Problema fumatului in Romania a ramas mult in urma normelor din UE. Exista mai multe masuri posibile, una pe care o avem in vedere fiind cea de licentiere a lantului de distributie de la producator pana la vanzatorul en detail al tigarilor. Intentionam ca aceasta masura sa o aplicam mai tarziu si pentru bauturile alcoolice", a declarat pentru Adevarul Mircea Cinteza, ministrul Sanatatii.

El a precizat ca o astfel de masura ar fi foarte eficienta pentru a intari controlul in vederea combaterii vanzarii de tigari netimbrate, in special catre minori, care intra in categoria persoanelor cele mai afectate de viciul fumatului. Pe de alta parte, Cinteza intentioneaza sa solicite colegului sau de la Finante sa ia in calcul o majorare consistenta a accizelor pentru tigari, in special a nivelului accizei minime.

"Cresterea accizelor trebuie sa contribuie la reducerea fumatului. Din acest punct de vedere, accizele ar trebui sa creasca uniform pentru a impiedica piata sa se dezvolte. Pe de alta parte, banii obtinuti din majorarea accizelor la tutun pot fi folositi pentru tratarea mai multor boli, inclusiv a celor provocate de fumat", a mai spus Cinteza. In toate tarile europene care au obtinut rezultate in lupta impotriva fumatului, accizele au fost un element important in determinarea unui comportament rational al publicului.

"Taxarea" viciilor pentru finantarea Sanatatii este obligatorie in conditiile in care cei care isi afecteaza voluntar starea de sanatate impun cheltuieli mai mari din bugetul public. Legea Asigurarilor prevede ca persoanele care nu respecta interdictiile sau regimul recomandat de medic pierd dreptul la asistenta gratuita, dar, cum masuri de excludere a fumatorilor nu se pot lua, logica ar fi suprataxarea tutunului. Casele de asigurari private "discrimineaza" fumatorii sau pe cei care adopta alte practici nocive sanatatii, impunand tarife mai mari pentru politele acestora.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.