La sapa de lemn! Acolo ne aduc facturile la intretinere. O femeie din cartierul bucurestean Berceni are de platit la intretinere pentru luna decembrie 6,6 milioane lei. Ea locuieste doar cu fiul sau, intr-un apartament cu trei camere. Mai mult, Cristina e unul dintre primii beneficiari ai contractului individual cu RADET. Chiar daca nu a semnat nimic, ea a primit o factura pe nume propriu de 4.685.481 lei. Cristina Zlotea are 47 de ani si se considera o femeie modesta. Nimic iesit din comun pana aici. De un timp a lovit-o ghinionul.

Nefericirea ei se numeste RADET, fiindca primeste cu regularitate facturi fiscale cu sume naucitoare. "in decembrie am primit pe numele meu o factura fiscala. Mi se comunica faptul ca am de platit pentru apa calda si caldura din decembrie suma de 4.685.481 lei. Nu mai inteleg nimic! Se vede de la o posta ca vor sa ma fure", ne-a spus cu patos Cristina. Curios e faptul ca personajul nostru e fara sa vrea printre primii bucuresteni care beneficiaza de contractul individual cu RADET.

Pentru consumul de apa calda primeste facturi personale, cu toate ca nu a semnat nici un act cu regia de termoficare. "Am refuzat sa semnez conventia individuala cu RADET. Degeaba. Pentru noiembrie, decembrie si ianuarie am strans facturi personale de zece milioane lei", continua Cristina Zlotea. La aceste sume se adauga si celelalte cheltuieli la intretinere, 1.920.000 de lei. Totalul intretinerii pe decembrie: 6.605.481 lei!

Am incercat sa vedem cum i s-a calculat femeii intretinerea. Cristina locuieste intr-un imobil in care majoritatea apartamentelor au repartitoare de caldura. Firma Viterra le-a montat si le citeste lunar. Pentru apartamentul Cristinei, care nu are montate aparate de masura la calorifere, aceeasi firma calculeaza un consum dupa reguli stiute numai de angajatii ei. Apoi trimite statisticile privind consumul intregului bloc la RADET, iar acolo altii calculeaza facturile si le trimit locatarilor.

Cu toate actele in mana, Cristina a inceput sa se razboiasca cu autoritatile. La prima reclamatie facuta la RADET i s-a raspuns printr-o scrisoare in care e informata ca factura are o data scadenta si unde sunt casieriile. "De la Protectia Consumatorilor am fost trimisa la FAPR. Acolo am fost sfatuita sa nu platesc nimic si sa-i dau in judecata", continua Cristina.

Radu Opaina, directorul Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania (FAPR), ne-a spus ca a facut toate calculele si a rezultat ca factura RADET a fost "umflata" cu peste trei milioane lei. "Ar fi trebuit sa plateasca 1,4 milioane lei pentru apa calda si caldura", ne-a spus Opaina. Contactati de noi, reprezentantii RADET sustin ca in baza lor de date exista documente care atesta ca asociatia de proprietari a blocului 37, din str. Frumusani, a incheiat conventii civile care completeaza contractul de baza.

Conventiile individuale sunt in vigoare din decembrie. "Pentru incheierea unei conventii e necesar acordul tuturor proprietarilor si copii ale actelor de proprietate. in baza de date a RADET exista inclusiv copia actului de proprietate al apartamentului cu numarul 20", precizeaza reprezentantii regiei, dar actul a fost dat administratorului pentru infiintarea Asociatiei de proprietari si nu pentru altceva. in ceea ce priveste factura, "RADET preia datele finale si emite facturile conform calculelor firmei montatoare".


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.