Romancierul britanic Jeffrey Archer, ale carui romane – “Cain si Abel” , “A patra putere”, Fiii norocului”, “Impresie falsa” etc.- se vand ca painea calda, a scris o evanghelie inspirata de “Evanghelia dupa Iuda” , incercand sa aduca o noua imagine a celui care, potrivit traditiei, l-a tradat pe Iisus.

Devenit milionar datorita celor 125 de milioane de carti vandute in toata lumea, Archer a colaborat pentru aceasta noua aparitie editoriala cu Francis Molonay, specialist in teologie si un colaborator al Papei Benedict XVI.
Potrivit religiei crestine, Iuda Iscariotul este cel care l-a predat pe Iisus romanilor, pentru 30 de arginti si care, apoi, din cauza remuscarilor, s-a spanzurat.
Dar in "Evanghelia dupa Iuda " scrisa de Archer, carte care va avea lansarea mondiala pe 23 martie a.c., Iuda nu se mai spanzura caci , potrivit scriitorului, nu lacomia a fost motivul tradarii - cei 30 de arginti erau o suma modesta - ci dezamagirea pe care i-a provocat-o refuzul lui Iisus de a lupta contra romanilor, invadatori ai Ierusalimului.

"Fara nicio indoiala, el voia ca Iisus - pe care il considera a fi Mesia - sa intre in oras in fruntea unei armate puternice, care sa-i invinga pe romani si sa elibereze Ierusalimul.Numai ca aceasta n-a fost niciodata menirea lui Hristos, asa cum el le-a repetat intr-una, discipolilor sai. Sosirea lui Iisus in Ierusalim cu un asin, a fost pentru Iuda proba ca nu acesta era Mesia, asa cum crezuse", explica Jeffry Archer.Povestitorul din "Evanghelia dupa Iuda" este Benjamin Iscariotul, fiul acestuia. Cartea se bazeaza pe texte canonice ale crestinatatii.

"Aceasta aparitie editoriala nu este nici nuvela, nici roman. Este o Evanghelie. Am scris-o folosind 20.000 de cuvinte", povesteste scriitorul, care se entuziasmeaza gandindu-se la ce polemici va provoca aceasta carte in Statele Unite.In aprilie anul trecut, un manuscris al "Evangheliei dupa Iuda", vechi de 1.700 de ani a fost publicat de National Geographic.

Textul a fost descoperit in 1978, in regiunea Minieh din Egiptul Mijlociu, de unde a ajuns in buticul unui anticar, care, sesizand ce comoara are in mana, se gandeste cum sa scoata mai multi bani din comercializarea lui. El a cerut o suma impresio-nanta: trei milioane de dolari. Cand a fost descoperit, manuscrisul se afla intr-o stare buna, dar din cauza transportarilor, a manipularilor fara precautii si a depozitarii lui in locuri neprielnice (un american l-a tinut trei luni in congelator) s-a deteriorat ingrozitor. In 2001, cand a fost reachizitionat de Frieda Nussberger Tchacos, ajunsese intr-o stare deplorabila, lipsind bucati din el.
Potrivit acestui text, al carui autor nu este cunoscut, Iuda l-ar fi predat pe Iisus romanilor, la dorinta acestuia, fiind singurul dintre discipoli care intelesese exact destinul lui Hristos.

Documentul descoperit a fost tradus de o echipa de specialisti in limba copta, condusa de profesorul Rudolf Kasser, de la Universitatea din Geneva."Evanghelia dupa Iuda" este cea de a 23-a carte a fascinantului Jeffrey Archer. Scriitorul este astazi posesorul unei averi de 130 milioane de dolari.In 2001, a fost condamnat la 4 ani de inchisoare pentru sperjur, dar dupa un an, a fost eli-
berat conditionat. Toata afacerea l-a costat vreo 15 milioane de dolari, aproape zece din ele platindu-le ca dauna celor doua ziare implicate in scandal: Daily Star si News of the World

Absolvent de Oxford, Archer a intrat in politica foarte devreme. La 29 de ani, a devenit cel mai tanar membru al Parlamentului englez.In 1974 a parasit Camera Comunelor, in urma unei masinatiuni financiare in care s-a considerat victima. Mai tarziu, Margaret Thatcher i-a oferit functia de vicepresedinte al Partidului Conservator, iar regina Elisabeta l-a innobilat, devenind Sir.
In 2000, a candidat pentru functia de primar al Londrei, dar a izbucnit scandalul care s-a sfarsit cu condamnarea sa.

Din inchisoare, a scris "Jurnalul unui lord intemnitat". Si o veste buna: "Evanghelia dupa Iuda", a lui Jeffrey Archer va aparea si in librariile din Romania, la sfarsitul lunii aprilie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.