Peste 7.000 de tineri romani au evaluat ofertele educationale din cele 20 de tari expozante la tirgul universitatilor, incheiat ieri.Editia de anul acesta a fost de aproape doua ori mai mare decit precedenta.

Cea de-a treia editie a Tirgului International de Universitati (RIUF) care s-a desfasurat in perioada 10-11 martie, a depasit toate asteptarile organizatorilor. Fata de anul trecut, cind RIUF a avut 4.500 de vizitatori, anul acesta tirgul a atras peste 7.000 de tineri interesati sa studieze peste hotare. "Vizitatorii au fost in general studenti, elevi de clasele a XI-a si a XII-a, profesori si parinti. Ei au fost foarte bine pregatiti, mai ales copiii, si s-au indreptat spre toate standurile, nu numai catre cele foarte cunoscute, ca Princeton si Yale", spune Cosmin Popa, coordonator marketing si PR Educativa.

Tinerii au aflat cum pot ajunge la studii in strainatate, care sint taxele percepute de universitati sau cheltuielile de intretinere, cum pot obtine o bursa si cui trebuie sa se adreseze pentru depunerea aplicatiilor. Studentii si liceenii romani au avut de ales dintre ofertele celor 110 institutii de invatamint superior din peste 20 de tari prezente la eveniment.

50 de participanti noi

Franta a avut cea mai puternica prezenta la tirg. Cu nu mai putin de 25 de standuri unde au fost prezentate 36 de universitati, scoli de ingineri, scoli de gestiune si comert, scoli de arta si scoli specializate. "Unul dintre cele mai vizitate standuri a fost cel al Universitatii Americane din Paris, urmat apoi de standurile Universitatii din Orleans si Sorbonei I", spune Cosmin Popa. Universitatile din Statele Unite si Marea Britanie au fost de asemenea foarte bine reprezentate. Universitatile Yale si Princeton si-au expus programele de licenta, master, doctorat si MBA. Pe linga prezentele deja consacrate in editiile precedente, anul acesta lista expozantilor s-a marit cu inca 50 de institutii de invatamint superior din lumea intreaga. Participantii la eveniment au avut acces la oferetele de studii din tari ca Elvetia, Canada, Cipru, Spania, Bulgaria, Olanda sau Finlanda.

Pentru orice buzunar

Programele educationale ale universitatilor prezente la eveniment au acoperit o arie extrem de larga, de la stiinte exacte pina la arte. Preturile unui an de studiu variaza in functie de tara si universitatea alese. Cele mai scumpe destinatii ramin Statele Unite si Anglia, cu preturi ce ajung la 40.000 de euro pe an. "Eu voiam un master in comert in Anglia, dar cind am vazut ce preturi sint m-am cam speriat", spune Sorana Bucur, studenta la Academia de Studii Economice din Bucuresti. Cei care vor studii americane, dar nu au bani pentru a merge pina in SUA, pot opta pentru una dintre universitatile americane deschise in Europa. Au existat insa si multe oferte accesibile. "Sint unele universitati care au oferte foarte bune. Cu 1.000 de euro poti face un master in Bulgaria, care are o alta vizibilitate decit diploma obtinuta la noi", spune Alexandra Fotescu, studenta la ASE. Pe linga institutiile de invatamint superior, la tirg au fost prezente si diverse organizatii ce ofera materiale si servicii de consiliere, burse si credite de studiu sau cursuri de limbi straine.

La arte in SUA si Franta

Franta este prima tara de destinatie a studentilor romani. Anul acesta, 6.000 de romani sint inscrisi in universitatile si scolile superioare franceze. "Cele mai cautate sint stiintele umaniste, artele, medicina sau stiintele economice. In ultimii trei ani s-a remarcat si o crestere a preferintei studentilor romani pentru "stiintele dure", cum ar fi matematica, fizica sau chimia", spune Herve Bolot, ambasadorul Frantei in Romania. Universitatile din Statele Unite se afla si ele in topul destinatiilor de studii. Conform datelor furnizate de Institutul National al Educatiei din New York, in anul universitar 2005-2006, peste 3.200 de studenti romani se aflau la studii in SUA, dintre care aproximativ 2.000 erau inscrisi la programe postuniversitare.

Ce conditii trebuie sa indeplinesti

Daca esti decis sa inveti la o universitate straina, trebuie sa faci o selectie riguroasa a programelor de studiu. Notele obtinute in timpul anilor de scoala sint foarte importante, oriunde te-ai duce.

Franta a avut anul acesta cele mai multe oferte la tirg. Pentru a fi admis la o universitate franceza, notele din timpul anului, dar si experienta extrascolara sint foarte importante. Standardele de admitere sint stabilite de fiecare universitate in parte. Candidatii acceptati sint alesi de obicei in luna iunie sau cu ceva timp inaintea inceperii anului scolar. In Marea Britanie programele de masterat si doctorat incep in luna octombrie. Aplicatiile se fac la fiecare universitate in parte, folosind un formular tip, care se gaseste pe site-ul fiecarei universitati. Cel mai important este sa demonstrezi tuturor ca detii un nivel mediu de comunicare in limba engleza.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.