- Doamna Maia Morgenstern, jucati in recenta premiera teatrala "Pescarusul" de Cehov, in regia lui Andrei Serban. Cum a decurs aceasta noua colaborare a dvs. cu Andrei Serban?

- A fost un moment de repetitii foarte intens si ca durata, si ca intensitate, din punctul de vedere al calitatii lucrului. Pentru ca au fost cautari, momente de ardere, clipe cand lucrurile se schimbau diametral, de la un pol la altul. Intr-adevar, domnul Andrei Serban mi-a lansat o provocare in a reinventa, a cauta ceva cu totul nou, un lucru care nu stiam exact ce-nseamna.

Parea totul o nebuloasa, si in munca pas cu pas, fiecare secunda era a incerca ceva, a schimba ceva, a rasturna totul. Ceva de genul, sa aruncam peste bord tot ce am stiut si sa pornim din nou. Dar pentru asta trebuie sa fii constient de tot ceea ce stii, pentru ca, altfel, ramane o sublima teorie de dragul teoriei, doar ca sa dea bine.

- Cand va putea fi vazut acest spectacol la Bucuresti?

- Nu stiu exact, dar acum, in primavara.

- Faceti un rol de exceptie. Ce ne puteti povesti despre aceasta partitura?

- Dupa parerea mea, este o abordare cu totul si cu totul personala. Este o femeie foarte fragila, si am gandit-o foarte, foarte personal. Domnul Andrei Serban m-a impins catre esenta mea, catre esenta artistului, in a cauta un sens foarte ascuns, foarte personal si foarte vulnerabil in caracterul personajului Arkadina. Ceva ce nu ne place sa recunoastem in adevarurile personale.

- Jucati, in acest spectacol, alaturi de fiul dvs., Tudor Aaron Istodor. Cum decurge aceasta colaborare?

- Nu suntem la prima abatere… Am mai jucat impreuna si in alte spectacole. E o infuzie de tinerete, de energie, e un scop atat de ambitios, pe cat este, practic, atat de greu de atins: molipsirea de inocenta - inocenta pe care o pierzi in ceea ce priveste abordarea unui text, relatia ta cu scena, cu publicul, in ceea ce priveste conditia ta de artist.

- Aveti emotii pentru el si pentru cariera lui?

- Am emotii. Sigur.

- Dupa filmul de mare succes "Patimile lui Hristos", ati mai tinut legatura cu Mel Gibson?-

- Da. In masura in care timpul imi permite si fara sa agasez sau sa fortez lucrurile, ii trimit din cand in cand o vorba, un mesaj, la care imi raspunde. De asemenea, am jucat, la sfarsitul toamnei, in Statele Unite in musicalul "Lyssistrata", dupa textul lui Aristofan, in regia lui Michael Kakoiannis, iar Mel Gibson a fost prezent la spectacol.

- Ati mai primit oferte de la Hollywood?

- Unele mai importante, unele in faza de proiect, altele pur si simplu neimportante…, da.

- Este vreuna care va intereseaza?

- Deocamdata, n-as vorbi despre asta.

- Proiecte acasa?

- Am inceput repetitiile la o piesa care mie imi place teribil de mult, se numeste "Treapta a noua", un proiect particular, pe care il vom demara curand. In cinema, deocamdata, nu e nimic concret. Domnul Alexa Visarion a inceput un proiect care s-a amanat pentru toamna. Om vedea!

- V-ar placea sa jucati o eroina celebra, Regina Maria, intr-un film artistic?

- Personajul Regina Maria
l-am jucat intr-un film documentar, in regia lui Sorin Iliesiu. Mai exista cineva, tot o regina, care este foarte apropiata sufletului meu: Regina Elena.

- De ce?

- Daca stiti cine a fost Regina Elena, este foarte clar de ce: pentru deschiderea ei, pentru umanism, pentru bunatatea ei, pentru sprijinul pe care l-a acordat in vremuri de restriste, demult, cand mari intelectuali intorceau spatele sau adoptau o atitudine de conjunctura in fata - ca sa spun asa - potentatilor vremii. Regina Elena a adoptat o atitudine echilibrata si dreapta in fata necazurilor soartei.

- In ultima vreme ati acceptat sa apareti in emisiuni tv…

- Sigur, cu mare placere. Si cred ca pentru o emisiune a mea la Realitatea am primit mai multe complimente si felicitari decat pentru foarte multe spectacole si filme puse la un loc in ultimii 10 ani…

- Pe langa Tudor Aaron, aveti doua fetite: Eva Lea Cabiria si Ana Isadora. Cum va achitati de statutul de mamica?

- Ei, nu totdeauna sunt la inaltime. Le lipsesc copiilor si imi reproseaza fetele ca nu ma au destul timp langa ele.

- De la ce casa de moda va imbracati?

- In aparitiile la televiziune, de foarte multe ori doamna Irina Schrotter mi-a asigurat vestimentatia si am mare incredere in domnia-sa.

- Care va este bijuteria preferata?

- Verigheta si inelul cu diamante, de la bunica mea.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.