Guvernul a corectat legislatia privind persoanele cu handicap * Conform ministrului Barbu, legea suferise amendamente inaplicabile pe parcursul dezbaterilor in cele doua Camere

Persoanele care au in ingrijire copii cu handicap vor putea solicita concediu si indemnizatie pe o perioada de maximum sapte ani. In acest sens, Executivul a modificat in ultima sedinta, la propunerea Ministerului Muncii, Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Lege mutilata in Parlament

Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, a afirmat ca pe parcursul aprobarii legii in Parlament au fost aduse o serie de amendamente greu de aplicat. El a exemplificat printr-o prevedere potrivit careia se acorda persoanelor care au in ingrijire copii cu handicap, o indemnizatie platita prin Ministerul Muncii, din bugetul acestei institutii. "Astfel de chestiune nu se poate ulterior aproba prin normele metodologice. Suma trebuie fixata prin legei, a aratat Barbu.

O alta modificare se referea la concediul pentru persoanele care au in ingrijire un copil cu handicap. Precizam ca normele metodologice pentru aceasta lege urmau sa apara la 60 de zile de la data publicarii Legii 448/2007. Silviu Didilescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap ne-a declarat ca normele au fost finalizate, sunt in curs de avizare si vor fi introduse cat mai curand pe agenda sedintei de Guvern pentru a fi aprobate.

Indemnizatii pentru cresterea copilului cu handicap

"Potrivit legislatiei, toate persoanele care realizeaza venituri primesc indemnizatia de crestere a copilului, aceasta acordandu-se pana la trei ani in cazul copilului cu handicap (200 alocatia pentru copil si 600 indemnizatia de crestere a copilului). Ulterior, in perioada intre 3 si 7 ani, aceste persoane vor primi concediu si indemnizatie de 450 de lei. Pentru varsta de peste sapte ani a copilului, persoanele care ingrijesc copii cu handicap pot solicita program redus de patru ore si beneficiaza de concedii medicale ori de cate ori ingrijirea copilului cu handicap necesita internare, tratament ambulatoriu sau la domiciliu", ne-a declarat Silviu Didilescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.