In timp, actele de sinucidere au socat fie prin brutalitatea comiterii lor, fie prin cauzele, uneori absurde, ce le-au determinat. Niciodata oamenii nu au putut intelege pe deplin actele de sinucidere aratand in mod aproape constant dispret, teama, mila sau indiferenta fata de acestea.

Cand e vorba de sinucideri, romanii par mai putin agresivi. Romania se afla printre ultimele locuri in Europa, cu o rata de 12,8 sinucideri pe an la suta de mii de locuitori. Cercetatorii care au analizat date referitoare la factorii ce au influentat frecventa sinuciderilor, nu au gasit dovezi ca vremea calda de primavara sau vara ar reprezenta un factor determinant, ci mai mult temperaturile ridicate inregistrate iarna.

Cercetatorii au descoperit ca exista o legatura intre temperatura si frecventa sinuciderilor pe timpul iernii, deoarece s-a constatat ca acestea se produc mai ales in zilele calde ale acestui anotimp. Specialistii considera ca sinuciderile depind de temperatura, iar acest aspect este relevant iarna. Desi studiile anterioare precizau ca sinuciderile au loc mai frecvent primavara si vara, cercetatorii nu au putut arata in noul studiu daca factori de vreme ca temperatura, lumina soarelui sau precipitatiile influenteaza aceste decizii ale persoanelor.

Dr. Daniela Alexandrescu de la Centrul de Sanatate Mintala Titan spunea ca cercetatorii au descoperit faptul ca frecventa sinuciderilor creste odata cu temperatura, dar nu a fost asociata cu anumite ore ale zilei, prezenta sau absenta soarelui, ori cantitatea de precipitatii.

O stransa legatura intre temperatura si frecventa sinuciderilor a fost observata in lunile de iarna, iar felul in care persoanele influentate de temperatura au decis sa se sinucida a fost ca sinucigasii sa se arunce de la etaj sau in fata trenului. in timp ce factorii care tin de clima au un rol indirect in producerea sinuciderilor, nu se poate gasi o legatura intre temperaturile din fiecare anotimp si frecventa acestora.