Romancele sunt discriminate de la angajare, salariile de incadrare in domeniile in care femeile sunt majoritare fiind cu pana la 13% mai mici decat in sectoarele unde angajati majoritari sunt barbatii, a declarat ieri vicepresedintele Blocului National Sindical, Mariana Kniesner.

Din datele furnizate de Institutul National de Statistica, rezulta ca trei sferturi dintre angajatii sectoarelor invatamant, sanatate si asistenta sociala sunt femei. O pondere la fel de mare o ocupa femeile in domenii precum alimentatie publica, industrie hoteliera comert sau intermedieri financiare, unde reprezinta cel putin jumatate din personal.

Angajatii barbati domina in industria extractiva, energie electrica si termica, transport, constructii, comunicatii, administratie publica si aparare. In ciuda acestei diferente clare intre domeniile de lucru, femeile sunt discriminate incepand cu sectorul in care se angajeaza.

Astfel, in timp ce, in invatamant, sanatate si asistenta sociala, sectoare dominate de femei, salariile medii nete se incadreaza intre 860 si 1.000 de lei, in industria extractiva sau in energie, lefurile medii nete primite de angajati, in majoritate barbati sunt de 1.416 lei, respectiv 1.298 de lei.

Potrivit vicepresedintelui BNS, Mariana Kniesner, femeile s-a plans ca exista discriminare in ceea ce priveste promovarile, nivelul salariilor, precum si lipsa unor masuri speciale pentru protectia maternitatii. Unele femei ar dori sa se intoarca la serviciu mai devreme de sfarsitul perioadei legale de concediu de ingrijire a copilului( de doi ani- n.r.), insa lipsa unor avantaje financiare oferite de angajatori pentru a plati o bona le impiedica sa faca acest lucru, a declarat, miercuri, Mariana Kniesner.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.