Marele scriitor Gabriel Garcia Marquez, cel care a fost la un moment dat un vanzator esuat de enciclopedii, dar care a inundat lumea cu mii de editii ale neasemuitului sau roman cu tema istorico-filozofica, dar atat de actuala si de concordanta cu zbuciumul zilelor noastre - "Cien anios de soledad" (O suta de ani de singuratate) - a implinit marti 80 de ani, "departe de omagiile aduse si de festivitatile organizate de prietenii lui din Spania si din America Latina", relateaza Reuters.

Parintele "realismului magic" si-a petrecut ziua aniversara in Mexic, unde locuieste in prezent, dar a refuzat cu incapatanare sa raspunda la telefonul care taraia intruna si sa apara in public.

Totusi, agentul lui literar, Carme Balcells, a dat de veste ziaristilor ca Gabo, diminutivul cu care il trateaza prietenii, este in Mexic. Televiziunea spaniola a transmis un reportaj in care apare Carme Balcells adresandu-se scriitorului cu urmatoarele cuvinte: "Ai rezista la atatea omagii cate ti se aduc?", la care Garcia Marquez ii raspunse: "Cred ca nu, de aceea o sa ma si ascund de ele".

Din Bogota, tara natala a prozatorului, nu s-au aflat mai multe detalii, doar faptul ca Gabo se afla in Mexic.

Totusi, in localitatea sa de bastina, Aracataca, consatenii l-au sarbatorit ca si cum ar fi fost ziua lor. Salve de artificii, muzica de nu se mai poate, urale si urari din cele mai diverse, dansuri folclorice, betie de culori.

Au luat parte rude apropiate ale scriitorului, reprezentanti ai guvernului columbian, care, acestia din urma, au anuntat lansarea unui proiect national pentru refacerea casei in care s-a nascut Gabriel Garcia Marquez, proiect pe care guvernul il va sustine cu 528.000 de dolari.

Alte ceremonii sunt programate in urmatoarele zile in diferite capitale ale lumii, marcand, totodata, implinirea a 40 de ani de la publicarea romanului "Cien anios de soledad" si a 25 de ani de a la primirea Premiului Nobel pentru Literatura.
Presedintele Columbiei, Alvaro Uribe,a dat publicitatii telegrama de felicitare adresata scriitorului.

"Cien anios de soledad" a fost declarata de catre o suta de intelectuali de marca din lumea intreaga drept "una dintre cele 20 cele mai importante opere ale istoriei umanitatii", alaturi de magistralul "Don Quijote de la Mancha" de Miguel de Cervantes Saavedra.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.