Asa ca, dupa un scurt voiaj in China, minunatul ministru al Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, s-a gandit ca singurul lucru pe care nu l-a facut pana acum este legat de acreditarea serviciilor de medicina traditionala chineza. si chiar daca nici in Uniunea Europeana nu exista inca un cadru legal pentru recunoasterea diplomei de specializare in medicina traditionala chineza, Nicolaescu vrea sa faca ordine in sistem.

Si cum altfel poate sa o faca decat importand la pachet medici din China, la sugestia omologului sau din aceasta tara, Gao Qiang. Pe de alta parte, Nicolaescu s-a gandit ca, probabil, prin acreditarea acestui gen de servicii vor mai intra niste bani in "buzunarele" largi ale ministerului sau. Pana acum s-a indus ideea ca bolnavii romani care cred in medicina chineza trebuie sa se indrepte catre remediile aprobate prin lege.

Acestea se comercializeaza in mod normal numai prin farmacii si sunt prescrise de practicieni acreditati de organisme internationale. Dezvoltarea acestui tip de medicina presupune un control riguros din partea autoritatilor, care pana acum nu au reusit sa il faca. Medicina traditionala chineza are destui contestatari, deoarece practicile ei nu s-au dovedit intotdeauna eficiente si sigure.

Se pare ca partile au convenit realizarea unui plan de actiuni comune care va cuprinde colaborarea si in domeniul bolilor transmisibile. Nu prea intelegem cum ar veni treaba cu schimbul de experienta ce ar putea avea loc in prevenirea si combaterea gripei aviare.