Guvernul s-a luat la tranta cu deficitul de forta de munca si a gasit solutia salvatoare pentru a iesi invingator: va elabora o strategie prin care ii va informa pe muncitorii romani din strainatate de „castigurile“ mari care-i asteapta daca se intorc acasa.

Suntem tari la teorie, dar practica ne omoara. Guvernul Romaniei exceleaza atunci cand este vorba despre elaborarea unor strategii menite a ne scoate din multe probleme. Realitatea arata insa ca majoritatea acestor proiecte sfarsesc prin sertare fara a putea fi aplicate. Aceeasi soarta par sa o aiba si planurile pe care guvernantii le fac pentru a-i determina pe muncitorii romani plecati in strainatate sa revina la vatra.

Intai sA numArAm

In ultima sedinta de la Palatul Victoria a fost data publicitatii o nota semnata de trei ministere - Ministerul Muncii, Ministerul Transporturilor si Ministerul de Externe -, prin care se anunta demararea unei strategii de informare a lucratorilor romani aflati in strainatate asupra beneficiilor pe care le-ar avea daca s-ar intoarce acasa. "Vom incepe cu niste studii. Trebuie sa aflam care este situatia, cati romani lucreaza in strainatate si pe ce domenii. De asemenea, trebuie sa avem o imagine clara asupra golurilor care exista pe piata muncii din Romania. Trebuie sa identificam ce fel de stimulente s-ar putea acorda pentru a-i determina pe oameni sa lucreze aici, si nu in afara.

Variante sunt destule. Patronatele ar trebui sa dea niste pachete salariale cat mai atractive. Nu doar leafa este importanta. Omul vrea sa primeasca si alte avantaje precum tichete de masa, tichete de cresa, concedii platite in statiuni importante etc.", ne-a declarat Gheorghe Barbu, ministrul muncii.

Lacrimi de la emigranti

Ceea ce omite insa ministrul este faptul ca majoritatea celor care aleg calea emigrarii fac acest gest pentru ca vor sa castige mai mult. In plus, un alt motiv este acela ca in strainatate au posibilitatea contractarii mai usor a unui credit si in acest mod isi pot achizitiona o casa. Un jucator important in aceasta lupta este ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.