Daca asigurarile iti ofera garantia unui venit minim la batranete, pensiile private au avantajul unei capitalizari mai bune

Oferta de pensii private va pune serios pe ganduri angajatii romani care, incepand cu anul acesta, vor trebui sa analizeze cum si unde isi vor administra banii pentru batranete.

Cel mai important pas pentru contributorii la sistemul obligatoriu de pensii administrate privat va incepe in luna august anul acesta, cand toti salariatii sub 35 de ani vor fi obligati sa adere la un fond. in acelasi timp, angajatii cu varste intre 35 si 45 de ani vor putea adera optional.

E bine de stiut ca, dupa patru luni, cei sub 35 de ani care nu au depus optiunea pentru un fond vor fi redistribuiti aleatoriu si proportional, cu ajutorul unui soft informatic catre administratorii deja existenti pe piata.

Pensiile private de pilon III intra in concurenta cu anumite produse de asigurare aflate deja pe piata, cum ar fi asigurarile de viata cu componenta investitionala (unit-linked), o concurenta in avantajul contribuabililor care vor sa aiba o pensie garantata, dar si una cu profit. Varianta de investitie va trebui aleasa in functie de veniturile pe care fiecare le asteapta la varsta de pensionare.

Politele unit-linked, recomandate pentru investitii pe termen lung

Piata politelor unit-linked este aproximata de principalii jucatori ai pietei la 100 milioane de euro, cu perspectiva unui ritm de crestere de 15% anul acesta.

Situatia fondurilor unit-linked este asemanatoare celei de pe piata fondurilor mutuale, unde cel mai mare randament (30%) a fost obtinut de un fond de actiuni, iar cel mai redus (-3,5%), de un fond de obligatiuni.

Primele fonduri de pensii facultative vor avea un profil investitional conservator, cu risc redus, dar ulterior administratorii vor putea aduce pe piata fonduri cu plasamente mai riscante, dar si cu randamente mari. Pe de alta parte, datorita faptului ca toti administratorii trebuie sa asigure un profit minim, stabilit de Comisie, toti jucatorii de pe piata vor investi la fel pentru ca nu isi pot permite sa investeasca diferit (mai riscant), dar sa fie sub minim si sa iasa de pe piata. in cazul politelor unit-linked, nu exista aceasta limitare.

Politele unit-linked sunt bune ca optiune de economisire doar pentru un termen mai lung, adica privind deja spre perioada de pensionare, pentru ca investitiile sa aiba timp sa capitalizeze randamentul. Programele de investitii de tip unit-linkeded combina o asigurare de viata traditionala cu o componenta investitionala, asemanatoare fondurilor mutuale.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.