Suplimentele care contin vitaminele A, E si betacaroten pot duce la scurtarea duratei de viata, potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori danezi, transmite AFP. Rezultatele acestui studiu dau o lovitura puternica imaginii pozitive asociate cu acesti compusi care se gasesc pe rafturile farmaciilor.

Potrivit rezultatelor a 47 de studii clinice la care au participat 180.938 de voluntari rezulta ca administrarea regulata de suplimente cu vitaminele A, E sau betacaroten contribuie la cresterea cu 5% a riscurilor de mortalitate, concluzioneaza profesorul Goran Bjelakovic de la Centrul de cercetari clinice din cadrul Spitalului universitar din Copenhaga. Acest studiu coordonat de profesor a fost publicat in editia de marti a Journal of the American Medical Association.

Astfel, consumul de vitamine E, betacaroten si A este asociat cu o crestere a riscului de mortalitate cu 4%, 7% si, respectiv 16%. Acest lucru are loc pe baza combinatiei vitaminelor respective cu alti antioxidanti.

Vitamina C din suplimente nu prezinta riscuri

In schimb, cercetatorii au aratat ca suplimentele cu vitamina C sau seleniu nu prezinta riscuri.
"Nu exista dovezi ca vitamina C ar contribui la cresterea longevitatii sau ar avea efecte nefaste asupra sanatatii", spun cercetatorii, precizand ca, in schimb, "seleniul pare a contribui la reducerea mortalitatii". "Concluziile noastre contrazic rezultatele studiilor care pretind ca suplimentele cu antioxidanti imbunatatesc sanatatea", spun cercetatorii.

In masura in care 10 - 20% din populatia Americii de Nord si a Europei, adica 80 - 160 de milioane de persoane, iau regulat aceste suplimente cu vitamine, "consecintele pentru sanatatea publica sunt foarte importante". "Eliminand radicalii liberi din organism cu ajutorul antioxidantilor, actionam, poate, impotriva mecanismelor naturale de aparare ale corpului", au indicat cercetatorii.

Suplimentele vitaminice sunt sintetice si nu sunt supuse acelorasi studii riguroase de toxicitate ca si celelalte medicamente. Fabricantii de vitamine nu sunt, in general, constransi sa-si inregistreze produsele la agentia de reglementare a medicamentelor si produselor alimentare si nici sa aiba permisiunea pentru a le produce sau comercializa.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.