- Domnule Marius Florea Vizante, de foarte putin timp sunteti, la Kanal D, prezentatorul show-ului "Imprevizibilii", care are in prim-plan copiii talentati. Despre ce e vorba?

- Pentru mine e o mare fericire acest format. De foarte multa vreme refuz sa lucrez in televiziune, pentru ca nu am gasit pana acum un format in care sa ma simt in largul meu si care sa cred ca mi se potriveste. Mai exact, unul care sa ma serveasca si pe care eu sa il servesc in aceeasi masura.

- Detineti rolul principal in filmul lui Nae Caranfil "Restul e tacere". Vom vedea aceasta pelicula in avanpremiera la TIFF?

- Este vorba despre prima aparitie, dupa ce filmul va fi incheiat ca postproductie, montaje finale, etalonaje si alte lucruri care tin de bucataria interioara a unei productii. Pe de alta parte, premiera oficiala depinde si de politica de participare la festivaluri. Noi ne dorim din tot sufletul ca "Restul e tacere" sa fie invitat sa participe la toate festivalurile mari care sunt acum, prin primavara.

- Cel de la Cannes, de exemplu...

- Daca se intampla (si cine nu-si doreste asta, sa vedem daca si reusim...), va dati seama ca premiera va fi intarziata din acest motiv.

- Jucati rolul regizorului primului lungmetraj romanesc, "Independenta Romaniei", turnat in 1911, intr-o productie a lui Caranfil, care are un buget de cca 2,5 milioane de euro. Care a fost atmosfera pe platouri? Va declarati multumit de rezultat?

- Eu, din cate am vazut si la ce am participat, cred ca este cel mai mare si cel mai frumos proiect cinematrografic romanesc, de foarte multa vreme incoace. Are toate premizele: are un scenariu premiat la toate competitiile de gen (care ii apartine tot domnului Caranfil), are o imagine splendida, cuceritoare, nici nu stiu cum sa-i spun, semnata Marius Panduru, este filmat pe cinemascop, scenografia respecta epoca, Bucuresti 1911, si n-are cum sa fie decat stralucitoare, costumele sunt semnate Doina Levintza, nu trebuie sa spun mai mult, incaltamintea este realizata Dan Coma, la fel... Daca noi, actorii, vom reusi sa ne ridicam la inaltimea acestora pe care i-am amintit, va fi chiar o lovitura.

- Toata lumea v-a admirat in "Filantropica", tot un film al lui Nae Caranfil...

- E o mare diferenta, sa zic asa, intre o aparitie episodica, pigmentand doar un scenariu, si a duce de la un cap la altul evolutia unui personaj principal. Din acest punct de vedere, am avut foarte mult de lucru eu cu mine, ca actor, pentru ca a fost prima experienta de asemenea anvergura in film. Daca in teatru ma mai intalnisem cu astfel de personaje de intindere, in cinema nu. Aici este foarte greu sa prevezi evolutia unui personaj si trebuie intotdeauna sa ai mare grija la racorduri, sa tii foarte bine minte evolutia personajului pe tot parcursul filmarilor ca sa poti sa o redai din fragmente, sa reiasa puzzle-ul intreg.

- Si care ar fi evolutia regizorului Grigore Brezeanu, interpretat de actorul Marius Florea Vizante?

- Evolutia este spectaculoasa: la 19 ani, reuseste sa determine un potentat al vremii sa investeasca in primul film de lungmetraj, lucru care si in general e foarte greu, daramite atunci... Mai mult decat atat, reuseste sa-l convinga chiar si pe Regele Carol I sa ii puna la dispozitie armata pentru a face aceasta pelicula. Exista si un firicel de indragosteala, si niste mici tradari, e pigmentat cu toate lucrurile. Pana la urma, povestea acestui prim lungmetraj romanesc devine un pretext pentru foarte multe alte povestiri care se intampla in jurul acestei creatii.

- In ce spectacole va putem vedea in aceasta perioada?

- Joc la Teatrul de Comedie, iar cea mai recenta montare este "Ce formidabila harababura", regia Gelu Colceag, textul lui Eugen Ionescu, si este iarasi o experienta deosebita, fiindca, desi am rolul principal, textul dureaza foarte, foarte putin. Este o incercare destul de mare din punct de vedere actoricesc: desi taci, sa spui foarte multe, stand tot timpul pe scena. Va invit la teatru!

- Cum e Vizante ca persoana particulara?

- E un tatic fericit! Am o fetita de doua luni, pe care o cheama Katia Smaranda.

- Daca ar fi sa o indreptati catre o profesie, in ce bransa ar fi?

- As vrea sa o indrum tot catre o profesie care inseamna a darui sau a te darui. Cred ca asta este un lucru foarte frumos: sa te preocupi tot timpul de a aduce bucurie oamenilor.