Ioan Roman, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, sustine insa ca in ultimul an au fost facuti pasi pentru reabilitarea situatiei * Declaratiile oficialului MS sunt o reactie la ultimul raport Amnesty International, intitulat "Esec in protejarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati mintale"

Autoritatile romane recunosc problemele existente in prezent in spitalele de psihiatrie, dar sustin ca, in ultimul an, au fost adoptate numeroase masuri pentru reabilitarea situatiei, a declarat Ioan Roman, secretar de stat pentru asistenta medicala in cadrul Ministerului Sanatatii, informeaza Mediafax.

"Intentionez sa acord o atentie speciala, pe durata mandatului meu, rezolvarii reale a situatiei spitalelor de psihiatrie. Totusi, din analiza datelor pe care le-am gasit la Ministerul Sanatatii, pot spune ca in ultimul an au fost facuti cativa pasi pentru reabilitarea sistemului, cum ar fi majorarea sporurilor salariale cu pana suta la suta pentru cadrele medicale ce lucreaza in domeniu, cresterea alocatiilor de hrana pentru bolnavi, fonduri suplimentare pentru reabilitarea fizica a cladirilor de la spitalul din Poiana Mare, reevaluarea pacientilor", a mai spus secretarul de stat.

Incepand de saptamana viitoare, va fi infiintat un grup de lucru la care vor participa, alaturi de reprezentanti ai Ministerului Sanatatii si cei ai Centrului de Resurse Juridice si membri ai societatii civile, ei urmand sa elaboreze un plan concret de actiune. Reamintim, Amnesty International s-a declarat nemultumita de conditiile in care traiesc bolnavii cu afectiuni psihice institutionalizati in spitalele romanesti de profil, intr-un raport intitulat "Esec in protejarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati mintale".

Reprezentantii AI au prezentat joi cateva fragmente din raportul citat, care va fi publicat in intregime in cursul acestei luni. Citand dintr-un raport redactat de cativa reprezentanti ai Centrului pentru Resurse Juridice (CRJ) care au vizitat, in luna iunie a anului trecut, spitalul de psihiatrie "Sfantul Pantelimon" din Braila, reprezentantii AI califica lipsa de asistenta si conditiile din institutie drept un "tratament inuman si degradant". Raportul AI dezvaluie, de asemenea, ca, potrivit unor reprezentanti CRJ care au vizitat si alte astfel de institutii, in unele spitale de psihiatrie se practica terapia prin socuri electrice "in lipsa oricaror anestezice sau medicamente de relaxare a muschilor".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.