In editia de astazi vom evidentia diferentele dintre credit auto, credit de nevoi personale si leasing auto. Toate cele trei optiuni presupun achizitia bunului mult dorit in rate lunare, iar rata lunara (conform normelor BNR) nu trebuie sa depaseasca 30% din venitul net al familiei.

Si totusi, care este diferenta?
In cazul creditului de nevoi personale: nu se solicita avans; nu se solicita garantii sau giranti; durata de aprobare a creditului: maximum 2 zile; este singura varianta in care solicitantul primeste direct banii in contul lui (nu se transfera in contul dealerului auto); banca nu solicita a fi mentionat scopul creditului sau dovezi ale utilizarii acestuia; se pot imprumuta pana la 20.000 EUR pe 10 ani, prin credit de nevoi personale fara garantii.

In cazul creditului auto: proprietarul bunului este clientul (utilizatorul) inca de la inceputul perioadei de creditare (nu la sfarsit, ca la leasing); creditul este garantat cu autoturismul achizitionat si polita de asigurare FULL CASCO cesionata in favoarea bancii; comisionul initial se aplica la valoarea creditului acordat de banca, deci mai putin avansul (nu la valoarea masinii, indiferent de avans, ca la leasing); avans minim 0%, maxim oricat; perioada de creditare poate ajunge pana la 10 ani; la iesirea din tara cu masina, se anunta banca.

In cazul leasingului: proprietarul bunului este compania de leasing, care transfera dreptul de folosinta utilizatorului, bunul fiind disponibil acestuia din urma in sistem de inchiriere; societatea de leasing va asigura bunul alegand asiguratorul, costurile de asigurare fiind suportate de catre utilizator; incheierea politelor CASCO si RCA este obligatorie; posibilitatea reducerii ratelor lunare prin optiunea de a plati valoarea reziduala (20% din valoarea masinii) la terminarea contractului; comisionul initial se aplica la valoarea totala a masinii, deci se plateste comision si la avans; perioada maxima de finantare este de 5 ani, iar avansul este obligatoriu: minimum 5% si maximum 50%; la iesirea din tara cu masina, este nevoie de acceptul societatii de leasing.

Singura baza de date completa, actualizata zilnic si usor de accesat, este disponibila pe www.finzoom.ro, unde sunt comparate toate ofertele de credite si leasing auto de pe piata romaneasca.
www.finzoom.ro va propune sa studiem ofertele actuale ale bancilor si societatilor de leasing din Romania si sa le comparam pentru un credit/leasing de 8.000 EUR pentru 5 ani.
Rezulta urmatoarele tabele comparative cu Top 5 oferte, pentru fiecare dintre variante:

1) Credit de nevoi personale fara garantii: HVB Tiriac DAE=11,23%, Alpha Bank (Alpha 4All) DAE=12,68%, ABN Amro DAE=12,78%, Finansbank (InstantFinans) DAE=13,49%, Piraeus Bank DAE=13,64%.
Asigurarea de viata este obligatorie, insa Alpha Bank, Piraeus Bank si HVB Tiriac o ofera gratuit

2) Credit auto: Alpha Auto de la Alpha Bank DAE=8,85%, Emporiki Bank DAE=9,20%, Volksbank DAE=9,54%, Leumi Bank DAE= 9,77%, HVB Bank DAE=10,62%

3) Leasing auto: BCR Leasing DAE=8,19%, Motoractive Leasing DAE=8,95%, HVB Leasing DAE=9,02%, Raiffeisen Leasing DAE=9,23%, Romstal Leasing DAE=9,28%

Pe langa diferentele calitative intre cele trei tipuri de creditare, evidentiate anterior, din tabelele comparative putem scoate in evidenta urmatoarele diferente cantitative, legate de pretul creditarii:

- dobanda anuala pentru creditele de nevoi personale nenominalizate este in medie mai mare cu 1,3% fata de creditele auto si cu 1,4% mai mare decat rata dobanzii pentru leasingul auto;

- rata lunara (anuitatea) pentru creditele de nevoi personale fara garantii este in medie mai mare cu 1% decat rata lunara aferenta creditelor auto si in medie cu 1,2% mai mare decat rata lunara pentru leasingul auto, ceea ce duce implicit la majorarea sumei totale de plata la sfarsitul perioadei de creditare cu aproximativ 1,05% in cazul creditelor de nevoi personale fata de creditele si leasingul auto;

- DAE este cel mai bun pentru leasing auto. Creditele de nevoi personale au un DAE cu 3,8% mai mare decat la leasing auto si cu 3% mai mare decat la credit auto. Aceasta datorita faptului ca bancile isi acopera riscul de creditare prin introducerea de comisioane lunare si anuale, care ridica costul creditarii. Pentru banci, creditele de nevoi personale sunt mai riscante, deoarece nu se solicita garantii, giranti, avans, ca la creditul auto sau leasing.
www.finzoom.ro este singurul portal financiar care calculeaza dinamic, personalizat, DAE (Dobanda Anuala Efectiva) si pentru leasing, afiseaza rata lunara si totalul de achitat la sfarsitul perioadei de leasing si prezinta graficul de rambursare (scadentarul) aferent fiecarei oferte de credit si leasing in parte. Toate ofertele sunt actualizate zilnic, impreuna cu societatile financiare.

Pentru a economisi timp si bani, pe www.FinZoom.ro se poate aplica online gratuit pentru credite la BCR, Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, HVB Tiriac, Finansbank, Alpha Bank, ABN Amro, UniCredit. In dreptul fiecarui tip de credit apartinand acestor banci este afisat butonul APLICA, care, odata accesat, va deschide un scurt formular securizat de solicitare credit. Datele de contact pe care consumatorul le introduce in acest formular, impreuna cu tipul creditului si suma dorita, vor fi trimise automat catre banca, iar un reprezentant al bancii va suna pentru a da o preaprobare la creditul dorit.
Pe scurt: FinZoom.ro va protejeaza nervii, timpul si banii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.