Fondurile pentru medicamentele gratuite si compensate au fost deblocate ieri, in urma unei discutii dintre ministrul sanatatii Mircea Cinteza si premierul Calin Popescu Tariceanu. Dupa mai multe saptamini in care rezolvarea acestei probleme a fost aminata, oficialii au decis achitarea datoriilor catre farmacisti si spitale din bugetul pe anul 2005, evitind astfel blocarea sistemului sanitar.

Suma pe care Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate o datoreaza furnizorilor de servicii medicale se ridica la 6.800 miliarde de lei, datorii acumulate pina la sfirsitul anului trecut. Totodata, premierul a aprobat si solutiile economice prezentate de ministrul sanatatii, solutii ce au in vedere echilibrarea veniturilor si cheltuielilor.

Astfel, se vor reduce taxele vamale pentru medicamente, se va elimina marja de risc valutar si se va trece la aplicarea noului sistem de compensare si gratuitate. Totodata, vor fi negociate discount-uri cu furnizorii. Pentru o mai buna coordonare si transparenta pe 2005, s-a decis afisarea bugetelor spitalelor, Caselor de Asigurari de Sanatate Judetene si a Municipiului Bucuresti pe site-uri ce vor fi monitorizate.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.