Un apartament din Paralia Katerini, statiune turistica greceasca renumita, cu o suprafata de 100 mp, costa doar 140.000 de euro, valoare comparabila cu pretul apartamentelor bucurestene.

Piata rezidentiala din Grecia este mult mai stabila decit piata imobiliara romaneasca, in sensul ca preturile proprietatilor de aici nu se modifica pe nivel crescator de la o saptamina la alta. Un aspect interesant al pietei imobiliare grecesti este ca, in prezent, 99% din piata este dominata de prezenta unor developeri de dimensiuni reduse.

De exemplu, ansamblurile de vile construite de acestia, care contin, in general, intre 4 si 40 de unitati. Acestia sint foarte activi in statiunile turistice renumite, acolo unde o investitie imobiliara poate fi chiar mai rentabila decit cea din piata romaneasca. "Au venit la agentie mai multi romani, care ne-au spus ca ei cauta case de vacanta in Grecia sau in Italia", a declarat Roxana Olteanu, director la firma Loial, una dintre firmele de pe piata romaneasca care au oferte si in strainatate. Acest lucru se datoreaza si faptului ca un pachet turistic din statiunea Paralia Katerini, la un hotel de trei stele, care include o saptamina de cazare si mic-dejun, costa in luna iunie 210-220 de euro/persoana, iar in luna august ajunge chiar si pina la 300 de euro. Astfel, se poate observa ca pentru o familie romaneasca o vacanta in Grecia poate costa peste 1.000 de euro, daca mai includem mincarea si transportul. Poate si de aceea din ce in ce mai multi romani doresc achizitionarea unei proprietati in strainatate atit pentru petrecerea vacantelor, cit si datorita profitului pe care il pot obtine din inchirierea ulterioara a proprietatii.

Exemplu de statiune

Unul dintre cele mai bune exemple de statiune de succes din Grecia este Paralia Katerini. Aceasta piata este considerata un bun mediu investitional atit datorita randamentului imobiliar, cit si stabilitatii si maturitatii pietei. Conform firmei Loial, "se asteapta ca preturile sa se mareasca pe parcursul anului 2007 cu 5-10%" datorita existentei unei cereri in continua crestere, in timp ce oferta este destul de limitata. De asemenea, in aceasta perioada, multe terenuri din Paralia Katerini au trecut in intravilan, fiind disponibile pentru constructii. Astfel, pe aceasta piata exista mai multe oportunitati de investitie in domeniul imobiliar de care din ce in ce mai multi romani incearca sa profite.

Apartament cu vedere la mare

Piata imobiliara greceasca are o oferta larga de apartamente scoase la vinzare. Acestea sint de toate felurile, de la garsoniere pina la apartamente de patru camere. In Paralia Katerini, statiune turistica greceasca ce se afla la doar opt ore de condus de Bucuresti, se pot gasi de asemenea mai multe tipuri de locuinte, cu diferite suprafete si preturi. Valoarea finala a unei locuinte din aceasta statiune turistica este data in principal de amplasament si de priveliste.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.