Conduita ireprosabila la serviciu este una dintre conditiile de baza pentru a va putea pastra locul de munca. Daca patronul constata ca sunteti negativist si creati stari conflictuale in colectiv sau ca va jigniti colegii, acesta are dreptul, potrivit Codului Muncii, sa va concedieze.

Salariatii au pe langa drepturi si foarte multe obligatii. Astfel ca la cea mai mica abatere patronul poate dispune concedierea dumneavoastra. Pentru a evita situatiile neplacute, "Averea" va spune care sunt conditiile pentru care angajatorul are dreptul sa va concedieze:

Regretele dupa conflictul cu seful sunt inutile. Acesta va poate concedia si pentru nerespectarea regulamentului intern de la locul de munca

- In cazul in care ati savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca au de la regulamentul intern;

- Daca creati stari tensionate in colectiv sau aduceti injurii la adresa colegilor sau a angajatorului;

- In cazul in care sunteti arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;

- In situatia in care organele competente de expertiza medicala constata ca nu sunteti apt fizic sau psihic pentru a va indeplini atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;

- Daca nu corespundeti, din punct de vedere profesional, locului de munca in care sunteti incadrat;

- In cazul in care indepliniti conditiile de varsta si stagiu de cotizare pentru a iesi la pensie.

Decizia de concediere se emite in scris de catre patron, trebuie sa fie motivata si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata.

Si asta intrucat, potrivit legii, aveti dreptul sa combateti decizia de concediere. Contestatia se depune la Judecatoria de pe raza unde lucrati, instanta de judecata fiind singura care poate decide daca angajatorul a avut sau nu motive intemeiate pentru a renunta la serviciile dumneavoastra. In cazul in care concedierea se dispune pentru faptul ca nu corespundeti profesional, angajatorul are obligatia de a va propune alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.

Daca va aflati intr-o astfel de situatie aveti la dispozitie un termen de trei zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, pentru a va manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit; in caz contrar patronul va dispune sa fiti concediat. Cu toate acestea, exista, totusi, si situatii in care patronul nu are voie sa va dea afara din serviciu:

- Pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;

- In perioada in care femeia salariata este gravida;

- Pe durata concediului de maternitate;

- Pe perioada efectuarii concediului de odihna.

Discriminarile sunt ilegale

Petru Dandea
"Angajatii sunt protejati de lege. Astfel ca exista situatii in care acestia nu pot fi concediati. In primul rand daca se constata ca au fost discriminati pe criterii de sex, orientare sexuala, varsta, rasa, culoare, etnie, religie. Nici exercitarea, in conditiile legii, a dreptului la greva si a drepturilor sindicale nu poate atrage dupa sine pierderea locului de munca, acesta fiind, de altfel un drept constitutional", ne-a spus Petru Dandea, vicepresedintele "Cartel Alfa".