Ciocolata si plantele exotice au efect sexual doar in legendele folclorice. Oamenii de stiinta dau la o parte miturile despre afrodiziace.

Extrasele din ginseng, telina, larva de trintor sau din ovaz alb sint la mare cautare in farmacii si sex-shopuri. Dovezi stiintifice pentru eficienta acestor leacuri nu prea exista insa nici marile companii nu sint interesate sa cheltuiasca pentru experimente care sa confirme miraculoasele virtuti ale afrodiziacelor.

Fantezii cu banane

"Majoritatea sint legende si functioneaza doar prin autosugestie. Atunci cind barbatul stie ca telina ii imbunatateste functionalitatea sexuala, e mult mai increzator in fortele sale, de unde si randamentul mai bun", explica pentru "Cotidianul" psihoterapeutul Augustin Cambosie. Astfel, medicamentele pentru potenta isi fac efectul intr-o jumatate de ora, dar extrasele din plante sau din fructe actioneaza abia in citeva saptamini. "Consumul legumelor afrodiziace functioneaza doar cind devine o obisnuinta. De exemplu, astazi consumi o mincare din telina, miine o salata din telina si morcovi si poimiine un suc din telina si rosii. Ele au efect doar prin cumulare", atrage atentia si nutritionistul Gabriela Dumitru. Specialista mai observa ca adesea stresul impiedica efectele dorite ale afrodiziacelor. "Atunci cind maninc niste legume afrodiziace intre cinci telefoane si cu ochii in monitor, dispare aportul enzimatic si nici vitaminele nu mai sint asimilate. In plus, stimularea circulatiei singelui, esentiala pentru obtinerea unei stari de excitatie, nu are loc fara exercitiu fizic", precizeaza Dumitru. Tot efecte colaterale au si bananele. Ele stirnesc fantezii erotice datorita asemanarii cu organele sexuale masculine, spune Cambosie.

Ciocolata pentru rapizi

Din toata pleiada afrodiziacelor, putine au primit OK-ul oamenilor de stiinta. O cercetare recenta arata ca stridiile contin substante care "actioneaza asupra creierului si conduc la eliberarea de estrogen sau de testosteron", scrie ziarul "The Guardian". Un alt afrodiziac adeverit experimental este yohimbinul. Extras din coaja unui copac african, acesta mareste nivelul adrenalinei si dilata vasele de singe. Specialistul in medicina sexuala Nicolae Calomfirescu este insa sceptic: "Experimentele arata ca numarul celor satisfacuti de aceasta substanta este intre 22 si 60 de procente, ceea ce se plaseaza clar in limitele place-bo".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.