Modelul barbatului musculos, cu ochelari de soare si geaca din piele, care umple rubricile de matrimoniale, are acum alaturi - din ce in ce mai des - barbatul pios, cu nasturii incheiati pina la git, cu privirea pierduta sus, in coltul chenarului, ca in adoratie; iar femeia ranita in dragoste poarta broboada si n-o mai recomanda marimea sutienului si lungimea picioarelor, ci cit de des merge la biserica si daca se spovedeste. La fel, foarte important, daca este pro sau contra ecumenismului si daca asculta manele sau nu.

Iisus, ca agent matrimonial, nu e o noutate; pe ici, pe colo, putea fi intilnit prin ziare, pe Internet, in devalmasie cu anunturi sincere, mustind de lacrimi, sau pornografice de-a dreptul. Acum exista rubrici in ziare si pagini web numai pentru credinciosi, unde libidoul a fost inlocuit cu smerenia si Kama Sutra cu dreapta invatatura ortodoxa.

"Asta e un lucru bun, zice parintele protopop Pompiliu Dinu, de la Protoieria III Bucuresti. E bine ca acesti oameni cauta sa se uneasca in dragoste unul fata de altul, luminati de iubirea comuna pentru Mintuitorul nostru, Iisus Hristos".

"Mesajul a fost trimis. Doamne ajuta!"

Imbulzeala ca la impartirea agheasmei pe pagina de "matrimoniale pentru credinciosii ortodocsi" www.cetatea-crestina.org. O pagina simpla, austera ca un schit manastiresc, unde vibratia sexuala a site-urilor matrimoniale inceteaza brusc, un loc binecuvintat si parca anacronic, unde mai gasesti, ca intr-o rezervatie, fete virgine, femei pline de devotament si barbati decenti, timizi, spovediti si impartasiti de trei-patru ori pe an. Isi trimit unii altora mesaje semanind mai mult a acatiste, se intilnesc si, cine stie?, poate se plac si ramin impreuna, uniti in dragoste si rugaciune, cum ne invata cu dreapta lor invatatura Sfintii Parinti. Scrii mesajul, faci click si pe firmamentul monitorului apare, ca un curcubeu al sperantei: "Mesajul a fost trimis. Doamne ajuta!".

Daniel, de 42 de ani, i-a dat intilnire frumoasei, dar fara noroc in dragoste, mlena35. Plin de fericire, el scrie ca a invitat-o la un suc, ca sintem in post; ea n-a zis nu, dar n-a vrut direct la o terasa, au mers mai intii la Biserica Sfintul Anton, de linga Hanul lui Manuc, tocmai la sfintul patron al familiei, si abia dupa slujba au baut suc in centru si au ramas prieteni, deocamdata, cu perspective de si mai mult, poate chiar de casatorie, cu ajutorul lui Dumnezeu.

Paradoxul manelelor

Nu oricine poate trece prin sita deasa cu care se cerne iubirea luminata de candela credintei. Primesc mai multe mesaje si isi cresc astfel sansele de a-si gasi perechea cei care participa mai des la liturghie, au duhovnic si se spovedesc de cel putin patru ori pe an, aventurierii, materialistii si pacatosii sa se abtina, exclus neortodocsii, desi biserica accepta si casatoriile mixte, cu conditia ca sa fie botezati ortodox copiii. Si, pe linga aceste admirabile calitati, e de preferat sa nu asculte manele, un gen muzical care-l indeparteaza pe om de trairea mistica autentica - zice parintele Pompiliu - , mai bine sa urmeze exemplul lui Cristian (48 de ani), inginer: "As vrea sa am cu cine asculta o muzica clasica valoroasa, sa merg cu cineva anume la spectacole, in concedii, in pelerinaje, sa admir arhitectura si icoanele unor locuri sfinte".

Impotriva manelelor se declara toti barbatii si femeile bisericoase de pe site si "asta ar trebui sa le dea de gindit preotilor, ca prea mare avint au luat manelele la un popor care se declara peste 85 la suta ortodox. Si mai cinta manele si la nunta", spune Mirela Vianu, profesoara de engleza. "Eu am ajuns pe site in urma unei dezamagiri sentimentale, povesteste profesoara la o cafea. Eram exasperata de conceptiile extrem de limitate ale barbatilor de pe site-urile de dating obisnuite, cu care m-am intilnit. 90 la suta dintre ei sint in cautare de aventuri ieftine. Imi doresc mult sa intilnesc crestini adevarati, nu dintre cei care, cind trec pe linga o biserica, isi fac zece cruci, dar te lasa sa mori linga ei si nu-ti dau un pahar cu apa sau judeca pe toata lumea si le scuipa seminte in cap - no way!"

Ingerii din gradina raului

"Caut o relatie de lunga durata linga un bun crestin care sa ma protejeze si cu care sa il primim impreuna pe sfintul Hristos", zice Mihaela, de 22 de ani. "Obisnuiam sa folosesc heroina pentru a uita de complexe si frustrari. Nu de mult am descoperit biserica, ea m-a ajutat sa imi indrept viata", se prezinta alta domnisoara. Dan, din Bucuresti, isi doreste "o sotie crestina cu care sa impart bucurii si necazuri, sa mergem la biserica si sa ne rugam impreuna, sa ne sprijinim unul pe altul in scopul mintuirii". Iar altcineva anunta: "Am primit sfinta iluminare a Domnului si as dori sa gasesc o femeie credincioasa, cu frica lui Dumnezeu, cu care sa impart cuvintul Domnului. Amin!"