Galeriile "Cornel Florea" au gazduit un dublu eveniment: vernisajul expozitiei Horia Bernea si lansarea unui album dedicat pictorului. Expozitia este, in acelasi timp, evenimentul care inaugureaza un spatiu expozitional centrat pe un concept cu priza la vizitatori: Art Café-ul.

Tablouri de colectie

Ineditul manifestarii consta in faptul ca este prima expozitie organizata dupa moartea pictorului. Curatorul Mihai Oroveanu a reusit sa reuneasca tablouri din colectii particulare, inclusiv din colectia Marga Bernea. Unele dintre lucrarile expuse apartin lui Damian Florea, presedintele Fundatiei "Jean Louis Calderon", in cadrul careia functioneaza galeria. Acesta povesteste ca pregatirile pentru acest proiect au durat sase luni. "E un eveniment pentru care s-ar bate orice galerie", declara satisfacut Damian Florea. Mihai Oroveanu a selectat lucrari din diferite perioade de creatie ale pictorului: autoportrete, tablouri grupate sub tematica Praporului, inclusiv "Prapor de Sinpetru", inconfundabilele dealuri si coloane, seria de "pavimente" in acuarele si creion si printre uleiuri pe pinza, discreta, "Fereastra Mariei Ticoi" .

Art Café-ul vinde si carti, si arta

Galeria "Cornel Florea" functioneaza in cadrul Fundatiei "Jean Louis Calderon" si propune un altfel de concept de expunere. E situata in piata Alba Iulia si gazduieste o cafenea si o librarie. Un altfel de Carturesti? Damian Florea, presedintele Fundatiei "Jean Louis Calderon", explica de ce galeria pe care o patroneaza nu este o variatie pe tema care a consacrat spatiul de la Carturesti.

Desi conceptul este tot cel de Art Café, la Galeria "Cornel Florea" accentul cade pe ideea de expozitie de arta si nu pe vinzarea de carte. Se vinde si carte, dar asta nu transforma locul intr-o librarie obisnuita. Exista un parteneriat intre Fundatia "Jean Louis Calderon" si Libraria Noi, care aduce si vinde in spatiul galeriei exclusiv albume de arta. Vizitatorul expozitiilor care vor fi organizate aici poate sa se transforme in cumparator de carte de arta sau pur si simplu sa se relaxeze la cafeneaua din incinta, rasfoind albume, explica Damian Florea. Expozitia Horia Bernea este primul eveniment organizat la Galeria "Cornel Florea", insa organizatorii isi propun sa aduca in fiecare luna expozitii permanente.