Competitia de pe piata muncii obliga angajatii sa-si rafineze strategiile de abordare, pentru evidentierea valorii personale

Chiar daca nu toti ajungem manageri in companiile in care lucram, putem sa fim managerii propriei noastre vieti profesionale. Putem invata sa ne evidentiem pe piata, sa ne vindem mai bine, sa ne gestionam eficient propriile resursele sau sa ne motivam mai eficient. Un exercitiu de cateva zile in rol de manager ne poate ajuta cel putin sa-l intelegem mai bine pe seful nostru, chiar daca decidem sa ramanem in continuare simplu angajat.

Competitia dura de pe piata muncii obliga angajatii sa-si rafineze strategiile de abordare, pentru cautarea si evidentierea valorii personale. Din punct de vedere al corporatiilor, salariatii trebuie sa aiba o eficienta maxima: sa produca cat mai mult cu un salariu cat mai mic. Din punct de vedere al angajatului, eficienta inseamna recompensa cat mai mare contra unui efort cat mai mic posibil. "Salariatul munceste cat sa nu fie dat afara si este platit cat sa nu plece", sintetizeaza situatia o expresie cunoscuta.

Daca firmele sunt dispuse sa cheltuiasca bugete importante pentru a perfectiona aptitudinile profesionale ale angajatilor - cursuri de vanzari, marketing, management, negociere -, in dezvoltarea individuala a angajatului nu poate investi decat el insusi. In urma unui curs de management al vietii profesionale angajatul poate decide ca locul lui nu e in acea companie, ca nu il pasioneaza ceea ce face, ca are nevoie de un salariu mai mare sau, pur si simplu, ca vrea sa conduca propria firma. Posibil concurenta! Pentru un angajator, investitia intr-un asemenea curs se poate dovedi riscanta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.