Acest concept curatorial global a fost ales pentru a fi opus gravei dezordini axiologice cu care se confrunta azi Romania, tulburare a ordinii valorilor care, vorba poetului "face sa nu se mai vada om de persoana".

Dreptarul sau canonul cultural nu reprezinta o interdictie castratoare a libertatii de expresie, ci dimpotriva procedeul de a o mentine libera, corectia providentiala care o fereste de ideologizare. In acest sens, dreptarul cultural expus la Carturesti actualizeaza unul dintre demersurile cele mai solide si mai coerente ale culturii artelor vizuale - Galeria Catacomba - distrus si interzis in mod iresponsabil.

Cea de a doua escala, de azi, nu va fi una, ci doua - la sediul Ordinului Arhitectilor din Romania (Str. Pictor Verona colt cu Pitar Mos) va fi deschisa (orele 18.00) compunerea spatiala "Gorduz dupa Gorduz", o expozitie-eseu conceputa de Sorin Dumitrescu, iar la orele 19.30 la Casa Ghika Bossy (Str. Dionisie Lupu nr. 33), bucurestenii sunt invitati sa contemple frumusetea interioarelor fin du siecle, in curs de restaurare, dimpreuna cu frescele pictate de pictori laici notorii, aflate in colectia de arta contemporana a Fundatiei Anastasia.