Duminica 25 februarie, se vor implini 300 de ani de la nasterea dramaturgului venetian Carlo Goldoni. Cu aceasta ocazie, in saptamana 19–25 februarie, la ora 1,30, la Radio Romania Cultural, Teatrul National Radiofonic difuzeaza sapte spectacole extraordinare, intr-o selectie semnificativa atat pentru originalitatea creatiei goldoniene, cat si pentru caracterul ei reformator in contextul epocii.
Joi noaptea, "Hangita", comedie in care triumfa bunul-simt popular. Desi intriga acestei piese prezentate in timpul carnavalului din 1753 pastreaza caracteristicile comediei cu masti, personajele au deja o individualitate puternica, psihologia feminina, analizata fara prejudecati, devenind dominanta. Inregistrarea TNR, avand-o in rolul Mirandolinei pe Dana Dogaru, alaturi de Virgil Ogasanu, Dem. Radulescu, Cornel Vulpe, Alexandru Repan, in regia lui Dan Puican, a fost transmisa in premiera in 26 noiembrie 1987. "Familia anticarului" sau "Soacra si nora", care va fi difuzata vineri, dateaza din 1750, fiind una dintre comediile construite in jurul unui personaj tipic al teatrului goldonian: marchizul, aici un anticar prost si inselat de toti. In rolul contelui Anselmo Terazzani, Grigore Vasiliu-Birlic, regia artistica, Titi Acs, versiune din 1957. Pentru noaptea de sambata spre duminica, TNR a pregatit "Badaranii", fara indoiala capodopera a dramaturgiei lui Carlo Goldoni. Jucata in premiera in timpul carnavalului venetian din 1760, "Badaranii" este considerata fresca de ansamblu cea mai organica si cea mai originala dintre toate tentativele facute de Goldoni in directia realista. "Badaranii" este un spectacol antologic din Fonoteca de aur, semnat Sica Alexandrescu, varianta radiofonica a reprezentatiei Teatrului National din Bucuresti, jucata cu mare succes si la Venetia (in 1957), unde a uimit prin fidelitatea viziunii regizorale fata de universul goldonian si prin performantele actoricesti, greu egalabile.

"Badaranii" este, cum am spune noi astazi, un spectacol de autor, traducerea, adaptarea si regia artistica apartinand lui Sica Alexandrescu. Cu o distributie de zile mari, din care fac parte Grigore Vasiliu-Birlic, Alexandru Giugaru, George Calboreanu, Marcel Anghelescu, Radu Beligan, Tanti Cocea, Cella Dima, Eugenia Popovici, Silvia Dumitrescu-Timica, Niky Atanasiu, spectacolul a fost difuzat in premiera la Radio, in 5 ianuarie 1958.
Duminica seara, de la ora 17,00, la Romania Cultural, in seria Clasicii dramaturgiei universale, va fi transmisa emisiunea "Goldoni sau replica realitatii", care l-a avut ca invitat pe academicianul Alexandru Balaci, in 1997.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.