de Eugen Serbanescu, Teatrul National Bucuresti, regia Mihai Manolescu
Piesa lui Eugen Serbanescu a fost nominalizata la Premiul Uniunii Scriitorilor in anul 2000, pentru ca, un an mai tarziu, sa il obtina pe cel al Asociatiei Scriitorilor- De atunci, Eugen Serbanescu a mai "recidivat" intr-un roman, Dupa- amiaza cu o nimfomana, aparut la editura Masina de Scris in 2003, o carte de un erotism pregnant, laudata insa de critica si apreciata pentru ca autorul ei nu confunda erotismul cu pornografia. Problematica spinoasa a cuplului, scindat de disensiuni diverse, care tin fie de context, fie de interioritatea personajelor, sta in centrul acestei piese a lui Eugen Serbanescu. Plasata in contemporaneitate, actiunea piesei se concentreaza in jurul unei povesti de dragoste ratate, dintre un politician orgolios si captiv al mecanismelor puterii si o femeie captiva propriilor senzatii si sentimente contradictorii. Dincolo de background-ul care ar oferi un prim nivel de interpretare a piesei, nucleul de semnificatie se disimuleaza dincolo de dialogul viu si conflictual care capteaza imediat intreaga atentie a privitorului.

Orice elemente ostentative, subliniat simbolice (incepand de la titlu, absurd, caci nu exista muzica de camera pentru saxofon, si terminand cu numele personajelor- Eva si Alexandru- cel din urma conotand forta si dorinta nemasurata de glorie) se estompeaza datorita dialogului sustinut, inspirat, excelent interpretat de doi actori ai Nationalului: Teodora Mares si Marius Bodochi. Capabili de infinite nuantari, cei doi ofera pe scena impresia unui cuplu sfasiat de indoieli si orgolii, a carui sciziune nu poate constitui decat finalul firesc. Intr-un decor care nu sufoca, ci doar subliniaza cu subtilitate conflictul si accentueaza impresia de lipsa a comunicarii, de distorsiune a mesajului, cei doi actori se misca plini de naturalete, dand viata unor personaje pline de profunzime, departe de imaginea politicianului de astazi, rudimentar si etern implicat in scandaluri amoroase. Povestea de dragoste din Sonata pentru saxofon si Eva este una autentica si cu atat mai dramatica cu cat dilema celor doi pare nerezolvabila- daca cei doi vor ramane sau nu impreuna este o intrebare la care veti afla raspunsul abia in final, cand oricum esentiala nu va mai fi rezolvarea dilemei, ci dilema in sine.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.