Studentii pregatesc ample actiuni de protest in fiecare centru universitar din tara. Acestia cer sa nu mai fie discriminati fata de tinerii bucuresteni si sa li se acorde si lor reducere de 100% pe transportul in comun.

Florentin Gust, presedintele Uniunii Studentilor din Romania (USR), ne-a declarat ca saptamana viitoare liderii universitarilor din fiecare institutie de invatamant superior vor trimite o scrisoare deschisa primarilor pentru a le cere sa subventioneze si ei cu 50% abonamentele pentru transportul in comun. "Nu este corect ca studentii din Bucuresti sa primeasca subventie de 100%, iar cei din alte orase sa fie pusi sa plateasca 50% din abonament. Daca nu vor dori sa ne raspunda la scrisorile trimise, vom trece la proteste de strada. Vom picheta primariile si, daca nici atunci nu ne vor lua in seama, vom trece la blocarea institutiilor", ne-a precizat Gust.

Taxe prea mari

In ceea ce priveste cresterea regiei de camin, acesta ne-a precizat ca situatia de la Brasov este singulara. "Au mai fost zvonuri ca vor sa mareasca regiile de camin si in alte centre universitare, dar pana acum nu s-au adeverit", a adaugat Gust.
Miercuri seara, 300 de studenti din Campusul universitar Memorandului din Brasov au iesit pe aleile dintre camine, nemultumiti de cresterea exagerata a taxelor din camin. Scanteia care a aprins protestul studentilor a fost afisarea taxelor de camin pe luna februarie evaluate la 900.000-1.700.000 de lei pentru fiecare student. Protestul a incetat fara a se intampla probleme deosebite.

In Campusul studentesc Memorandului, al doilea al Universitatii Transilvania (UT), locuiesc 3.000 de studenti in zece camine. Pentru a rezolva diferendul aparut, reprezentantii universitatii i-au chemat ieri dimineata pe studenti la negocieri. In urma discutiilor, s-a ajuns la diminuarea regiei cu sume cuprinse intre 260.000 si 330.000 de lei. Cu toate ca studentii nu ar trebui sa dea bani pentru renovarea caminelor, mai-marii universitatii au inclus in regia de camin pe luna trecuta si o suma pentru lucrarile din vara urmatoare.

"In taxa pe luna februarie erau incluse si anumite sume pentru dotari (150.000 de lei), pentru renovari (50.000 de lei) si pentru lunile iunie si iulie (160.000 de lei), cand studentii nu vor mai plati regia de camin", ne-a declarat Constantin Duguleana, prorector pentru problemele studentilor in cadrul Universitatii din Brasov.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.