Constantin Brancusi are in jur de 100 de lucrari in muzeele din Romania sau in colectiile private din tara: in jur de 50 de sculpturi, desene si schite si aproximativ 50 de fotografii, potrivit istoricului de arta Mihai Oroveanu.
Printre cele mai cunsocute opere semnate Brancusi din Romania se numara "Rugaciunea", "Cumintenia Pamantului", o schita de la "Poarta Sarutului" si cateva portrete de copil din perioada lui tanara, aflate la Muzeul National de Arta Contemporana, dar si "Sarutul", "Coapsa" si cateva portrete vechi expuse la Craiova, la Muzeul de Arta. La Universitatea de Arta din Cluj exista 40 de fotografii originale, iar la Iasi si Bucuresti, cate un exemplar din "Ecorseul".

Potrivit lui Oroveanu, exista si cateva opere mai mici, personale, despre care istoricul de arta a spus insa ca nu stie foarte multe.

"Oricum, nici daca ar vrea cineva sa cumpere Brancusi original la noi nu ar avea bani. Lucrarile de sculptura au o medie de 8 milioane de dolari, unele chiar mai mult", a spus Oroveanu luni, pentru NewsIn. Istoricul de arta a explicat si ca multe dintre lucrarile din expozitiile private ale lui Brancusi au fost pierdute, dar si ca exista un trafic intens cu falsuri. Pe de alta parte, scriitorul si criticul de arta Tudor Octavian a spus luni, pentru NewsIn, ca si daca ar exista cumparatori pentru Brancusi in Romania, nu prea exista lucrari originale pe piata.

"E un intreg tam-tam pentru construirea pretului. Sunt bani multi care trebuie inregistrati dintr-o parte in alta. In rest, cele care ies usor pe piata sunt falsuri", a explicat Octavian. In noiembrie 2006, o lucrare a sculptorului roman, "Cap Apollinaire", a fost vanduta la licitatie la casa Sotheby’s din New York cu 1,69 milioane. Sculptura din ipsos "Cap", numita si "Cap Apollinaire", a fost realizata de Brancusi in jurul anului 1912. In mai 2005, o sculptura in marmura de Constantin Brancusi, "Oiseau dans l’espace", a fost adjudecata la casa Christie’s cu 27,45 milioane de dolari si a stabilit recordul absolut de vanzare la licitatie a unei sculpturi, potrivit site-ului casei de licitatii, www.christies.com . Vanzarea a figurat, in anul 2005, si pe locul doi in topul celor mai scumpe opere de arta vandute la licitatie.

Cel mai recent eveniment romanesc dedicat lui Brancusi a fost o expozitie de fotografie la Muzeul National de Arta al Romaniei, in perioada 1 septembrie - 12 noiembrie 2006. Cel mai mare sculptor roman a fost si un mare pasionat al fotografiei. Artistul a lasat peste 560 de negative si mai mult de 1.000 de fotografii realizate de el in propriul atelier. O expozitie cu sculpturile Constantin Brancusi va fi vernisata in iulie 2007 la muzeul din orasul german Ulm, locul nasterii lui Albert Einstein, iar in septembrie, intr-un muzeu din Berlin. Lucrarile din expozitie fac parte mai ales din colectii publice si private din Germania, Elvetia si Franta.

Ministrul Culturii Adrian Iorgulescu a declarat luni, pentru NewsIn, ca va fi organizata o serie de evenimente Brancusi 2007, cu ocazia implinirii a 50 de ani de la moartea sculptorului (16 martie 1957), insa a refuzat sa dea detalii, momentan.

Constantin Brancusi, de la a carui nastere se sarbatoresc, luni, 131 de ani, a urmat Scoala de Arte si Meserii in Craiova si a terminat Scoala de Belle-Arte la Bucuresti, in 1902. In 1904 pleaca la studii la München, dar, dupa sase luni, porneste spre Paris. In 1905, Brancusi reuseste la concursul de admitere la École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, unde lucreaza in atelierul lui Antonin Mercié pana in 1906, cand e nevoit sa paraseasca scoala pentru ca depaseste limita de varsta.

Brancusi expune pentru prima data la Société Nationale des Beaux-Arts si la Salon d’Automne din Paris, in 1906. In 1907 creeaza prima versiune a "Sarutului", tema pe care o va relua, sub diferite forme, pana in 1940. In 1907 inchiriaza un atelier in Rue de Montparnasse din Paris, intra in contact cu avangarda artistica pariziana si se imprieteneste cu Guillaume Apollinaire, Fernand Léger si Amedeo Modigliani.

In 1909 revine in Romania pentru scurt timp si participa la Salonul Oficial. Colectionarul de arta Anastase Simu ii cumpara sculptura "Somnul" si bustul pictorului Nicolae Darascu. Pana in 1914, Brancusi participa cu regularitate la expozitii colective din Paris si Bucuresti si inaugureaza ciclurile "Pasari Maiestre", "Muza adormita" si "Domnisoara Pogany". In 1914, Brancusi deschide prima expozitie in America la Photo Secession Gallery din New York, care provoaca senzatie. Colectionarul american John Quinn ii cumpara mai multe sculpturi si ii asigura astfel conditiile materiele prielnice creatiei artistice. In "Little Review" din New York apare, in 1921, primul studiu cu 24 de reproduceri din opera lui Brancusi, semnat de poetul american Ezra Pound. Pana in 1940, Brancusi realizeaza opere importante din ciclul "Pasarea in vazduh", ciclul "Ovoidului", precum si sculpturi in lemn. In aceeasi perioada, Brancusi participa la cele mai importante expozitii colective de sculptura din Statele Unite ale Americii, Franta, Elvetia, Olanda si Anglia.
In Romania socialista, Brancusi este considerat unul din reprezentantii formalismului burghez cosmopolit. Abia in 1964 sculptorul este redescoperit ca un geniu national si ansamblul monumental de la Targu-Jiu, ce cuprinde "Coloana fara sfarsit", "Masa tacerii" si "Poarta sarutului", este amenajat si ingrijit, dupa ce fusese lasat in paragina un sfert de veac. Muzeul National de Arta Moderna din Paris de la Centre Georges Pompidou detine un numar important de lucrari ale lui Brancusi, lasate mostenire de sculptor impreuna cu tot ce se afla in atelierul sau din Impasse Ronsin.