Ruxandra Donose, ma bucur de prilejul unei reintalniri care da ocazia cititorilor "Cronicii Romane" de a afla noutati din viata unui star al artei lirice internationale. Pe scurt, ce s-a adunat in anul trecut, de-a lungul traseelor tale artistice?

2006 a fost un an al festivalurilor. Aceasta incepand cu Festivalul "Zilele Mozart"de la Salzburg, unde am cantat prima oara "La finta giardiniera", opera reluata apoi, in debut pe scena Operei din Zûrich; a urmat Festivalul de la Wiesbaden, unde am cantat Dorabella din "Cosi fan tutte". In vara, un alt moment important, festivalul de la Cortona, organizat de JMGArtists, cu trei programe, lied, arii din opere de Mozart si opera, impreuna cu Hvorostovski si Anna Netrebko. A urmat un salt pana la festivalul de vara de la Cincinati, unde am participat la o frumoasa productie de "Povestirile lui Hoffmann", vara incheindu-se cu festivalul de la Salzburg, unde s-au prezentat 22 de opere mozartiene, montate pe scena sau cantate in concert. Eu am inregistrat pentru DVD la Deutsche Gramophon "La finta Giardiniera".

Dar la Philadelphia ce ai facut ?

Acolo m-am intors la Rossini, cu "Cenusereasa", care este pentru mine un fel de rol-semnatura, iar in septembrie, un alt eveniment important pentru mine, l-a constituit debutul meu profesional ca invitata la Opera Nationala Bucuresti, in "Carmen", prilej de a canta acasa .

Ai avut un concert, in primele luni ale lui 2007, la Radiodifuziune.

Da, intr-o mare fuga, intre spectacolele de la Zürich si Los Angeles, unde cantam "Recviem" de Mozart, am venit sa particip la concertul aniversar al doamnei Georgeta Stoleriu, profesoara mea de la Conservator.

Proiectele acestui an ?

Chiar de la inceput am avut doua aparitii importante la doua poluri geografice opuse, New York si Moscova. La Carnegie Hall am facut un rol important pentru mine, si foarte bine primit, Desdemona din "Otello""de Rossini, in Rusia, la sala Ceaikovski a Conservatorului moscovit, partitura de alto din Simfonia a II-a de Mahler.

De la coloratura rossiniana, la partitura de alto mahleriana, iata un salt mai mult decat distantele geografice ! Aici se incheie agenda ?

Nu, in martie urmeaza "Anna Bolena" de Donizetti la Viena, rolul Anei de Seymour, rol cantat cu ani in urma la Helsinki. Ma voi intalni cu Elena Mosuc, interpreta rolului titular, dupa multa vreme, cand in 1990 am castigat amandoua primele premii la Concursul de la München.
- Asta-seara la Hotel Mariott vei fi pe un altfel de scena. De ce ?
- Am fost placut surprinsa sa primesc invitatia de a participa la o gala in cadrul careia sa mi se confere Trofeul "Femeia anului 2006". Sunt onorate, cu aceasta distinctie femei care au succes in profesiune si viata personala. Au mai primit-o inaintea mea, Angela Gheorghiu, Alina Cojocaru, Maia Morgenstern. Il accept cu mandrie acest premiu. Este o companie selecta in care ma bucur sa fiu si eu inclusa.