Ne-a invadat viata si ne rapeste zilnic ore in sir. Stam la computer la locul de munca sau il folosim pentru relaxare. Indiferent de situatie, medicii afirma ca excesul ne afecteaza fizic. Ortopezii si oftalmologii explica principalele efecte asupra organismului.

Ochii sint principalele "victime". Oftalmologii afirma ca, in ultimii ani, din cauza folosirii intense a calculatorului a aparut asa-numita "patologie de calculator". "Este vorba de tulburari functionale oculare: jena la ochi, oboseala, spasm ocular. Aceasta din urma afectiune se manifesta din cauza distantei de 30-40 cm care desparte ochii de monitor. Cind il privim mult timp, ochiul ramine blocat in vederea de aproape, iar cind privesti in departare nu mai vezi normal, ci cetos. Pentru evitarea aparitiei unei astfel de neplaceri ar fi bine ca, la o ora de stat in fata computerului, sa se ia o pauza de 5-10 minute in care privirea sa fie indreptata in alta directie", recomanda dr. Radu Iulian Burcin, medic oftalmolog la Optilaser Medical Center Bucuresti.

Monitorul "usuca" ochii

O alta neplacere, tot la nivelul ochilor, este "sindromul de ochi uscat": cind privim monitorul computerului se produce o scadere a frecventei clipitului, ceea ce duce la cresterea evaporarii lacrimilor, iar ochiul devine mai uscat. "Celor care stau mai mult de opt ore in fata calculatorului li se recomanda chiar folosirea unor lacrimi artificiale de 4-5 ori pe zi, care ajuta la lubrifiere si combate evaporarea lacrimilor", completeaza specialistul oftalmolog.

Pe de alta parte, multe persoane care folosesc calculatorul se pling de oboseala si merg la oftalmolog cerind ochelari. De fapt, nu au nimic la ochi, in afara faptului ca sint obositi. Solutia tratarii lor nu o constituie ochelarii, ci doar o pauza. Specialistii recomanda sa nu li se permita copiilor sa stea in fata monitorului mai mult de o ora - o ora si jumatate pe zi, pentru ca pot suferi de oboseala oculara si chiar dureri de cap.

Muschi nelucrat = ochi fragil

Ortopezii sint de parere ca o folosire prelungita a computerului poate sa afecteze si structura osoasa. "Cu cit folosim mai mult calculatorul, cu atit efectele asupra oaselor sint mai vizibile, mai ales daca cei vizati nu desfasoara nici o activitate sportiva. Recomand alternarea: dupa o perioada lunga de stat in fata computerului, faceti macar putina miscare, iar daca este posibil, si mai bine ar fi sa faceti un sport. Altfel exista riscul sa apara hipotonia musculara, adica forta musculara incepe sa scada, la nivelul muschilor vascularizarea va fi mai redusa, iar oasele se fragilizeaza. Toate astea se intimpla mai ales in conditiile in care se sta in fata computerului zece ore zilnic sau chiar mai mult. Un muschi nelucrat inseamna os fragil", avertizeaza conf. dr. Mihai Jianu, medic primar ortoped la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" din Capitala.

"Crampa scriitorului" se trateaza cu masaje

Medicul generalist Sever Cristian Oana, de la Societatea Civila Medicala "Sf. Mina" din Bucuresti, mai adauga pe lista un alt efect posibil: "crampa scriitorului", care apare la cei care stau mult timp la masa cu capul sprijinit in palma si, de ce nu, in fata monitorului unui calculator. "Scade controlul asupra muschilor cefei si spatelui. Crampa scriitorului se manifesta si prin furnicaturi care se simt pina la degete", explica medicul primar generalist. Solutiile de tratament in astfel de cazuri sint masajele locale sau practicarea unui sport.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.